12/10/2023

Oglasio se Asanović: Ako deklaracija o Kosovu ne bude na dnevnom redu u četvrtak, onda…

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović kazao je za portal Pobjeda da očekuje da lokalni parlament, na čijem je čelu Luka Krstović iz Demokratske Crne Gore, na sjednici u četvrtak razmatra deklaraciju o povlačenju priznanja Kosova. U suprotnom, Klub odbornika koalicije “Za budućnost Zete” (DNP-Nova) naknadno će odlučivati kako će se odnijeti prema ovom problemu.

Pobjeda je danas objavila saznanja da su se lokalni odbori koalicije DNP-Nova i Demokrata u Zeti sukobili zbog stavljanja na dnevni red deklaracije o povlačenju priznanja Kosova. Njihov izvor tvrdi da Krstović opstruiše proces od predaje inicijative, te da traži formalno pravne razloge kako je ne bi uvrstio u dnevni red.

Lokalni odbori koalicije DNP-Nova i Demokrata u Zeti sukobili su se zbog stavljanja na dnevni red deklaracije o povlačenju priznanja Kosova, saznaje Pobjeda.

Asanović, ipak, očekuje da predsjednik lokalnog parlamenta postupi po njihovom zahtjevu i da deklaracija bude pred odbornicima Zete krajem ove sedmice.

– Sjednica bi trebalo da bude održana u četvrtak. Očekujem da Skupština na dnevni red stavi deklaraciju o povlačenju priznanja Kosova. Pored te, na dnevnom redu će biti još nekoliko bitnih tačaka kao što su osnivanje Turističke organizacije, Komunalnog preduzeća… Ukoliko se o inicijativi ne bude raspravljalo na sljedećoj sjednici, Klub odbornika DNP-Nova će se kasnije odrediti prema tom postupku – kazao je Asanović.

On je rekao i da nema saznanja da je odbornik Nikola Rajović iz reda Demokrata, zbog neslaganja sa ovakvim stavom stranačke centrale, odlučio da napusti Odbornički klub i ubuduće djeluje kao nezavisni odbornik.

– To je pitanje za Demokratsku Crnu Goru – poručio je Asanović.

Predsjedništvo DNP-a je na sjednici krajem aprila dalo punu podršku odluci odborničkog kluba „Za budućnost Zete“ predvođenog Demokratskim frontom da na narednoj sjednici Skupštine opštine Zeta donese Deklaraciju o poništenju i nevaženju odluke o priznavanju države Kosovo na teritoriji zetske opštine.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva DNP – a snažno je pozdravljena i podržana odluka odborničkog kluba „ Za budućnost Zete“ predvođenog Demokratskim frontom da

U Predsjedništvu DNP-a tada su kazali da očekuju da SO Zeta izglasa ovu Deklaraciju, te da to učine i druge opštine u kojima većinu čine stranke nekadašnje tridesetoavgustovske većine.

Skupština opštine Zeta broji 32 odbornička mjesta, od kojih većinu ima Demokratski front (16). Demokratska partija socijalista u SO Zeta ima osam, Demokrate sedam, a Socijalistička narodna partija jednog odbornika.

Demokrate se nijesu izjašnjavale o deklaraciji ali njihovi lideri u javnim nastupima podržavaju evropski i evroatlantski put Crne Gore i usklađenost sa politikom EU.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 17. februara 2008. godine u Skupštini.

Nezvanični spisak zemalja koje su priznale Kosovo broji 98 članica Ujedinjenih nacija. Odmah 2008. nezavisnost je priznala 51 zemlja, a narednih godina broj se uvećavao. Crna Gora je to učinila u oktobru 2008. godine.

Deklaracija o povlačenju priznanja Kosova od strane opština nema pravni već isključivo politički karakter imajući u vidu nadležnosti opština.

Read Previous

ABAZOVIĆ: Prethodna tri dana prošla bez incidenata

Read Next

DF poziva na mijenjanje ustava, “građanske partije” se prave mrtve