05/30/2023

Odgođena otplata kredita, poreza, spremna pomoć…

Vlada je odlučila da na tri mjeseca bude odgođena otplata kredita za građane i privredu, bez zatezne kamate. Odgođena je i uplata poreza i doprinosa na zarade i obaveza shodno zakonu o reprogramu, saopštio je premijer Duško Marković. To je samo dio paketa ekonomskih mjera za saniranje negativnih posljedica koronavirusa, koje je Vlada danas usvojila.

Mjerama je predviđeno odlaganje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i IRF u trajanju od 90 dana, pojasnio je premijer.

Biće odgođene i uplate poreza i doprinosa na zarade kao i obaveza shodno Zakonu o reprogramu, naveo je Marković.

Biće kreirana i nova kreditne linije IRF namijenjene za poboljšanje likvidnosti predozeća do maksimalnog iznosa po korisniku od tri milona.

Vlada je predvidjela i milion eura pomoći najugroženijim. “Obezbjeđivanje jednokratne pomoći penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja u iznosu od po 50 eura”, kazao je Marković.

Premijer je naveo i da će članovi Vlade uplatiti po pola plate jednokratno na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Premijer Duško Marković je kazao da će Vlada i ubuduće sve mjere donositi pravovremeno.

“Trenutak je kada svi, država, privreda i građani moraju podijeliti teret opasnosti, jer jedino tako možemo opstati”, poručio je Marković.

Pozvao je sve kompanije da dio novca usmjere ka pomoći privredi.

Guverner Radoje Žugić kazao je da se moratorijum odnosi na plaćanje svih kredita za građane i privredu.

“Nemojte da brinete za vaše depozite, banke su stabilne”, kazao je Žugić i dodao da nema nijedan jedini razlog da se diže panika.

Realna opasnost je, kako kaže premijer i mogućnost otpuštanja radnika u privatnom sektoru.

“Moja poruka je da otpuštanje radnika ne bi trebalo, odnosno ne bi smjelo da bude prva mjera. To bi trebalo da bude posljednja mjera”, kazao je Marković.

“Ne mogu ovu bitku dobiti samo zdravstveni radnici, posebno im zahvaljujem na požrtvovanosti i pregnuću. Pridržavajmo se naredbi i mjera”, poručio je premijer i ponovio da će sankcionisani biti oni koji ne poštuju mjere Vlade.

Cilj je, kaže premijer, da spasimo živote ljudi. “Cilj i fokus svih ovih mjera je čovjek, građanin i naša zajednička kuća. Siguran sam da ćemo na taj način odbraniti te vrijednosti”, poručio je Marković.

Premijer Duško Marković je u utorak uveče saopštio da Vlada razmatra davanje jednokratne pomoći najugroženijima.

Read Previous

U CG novi slučajevi korona virusa

Read Next

Pozvaću britanske turiste u CG kad pobijedimo virus

Most Popular