12/10/2023

Očekuju se vremenske nepogode: Danas jaka kiša, vjetar i grmljavina

U Crnoj Gori je za danas najavljena jaka kiša, vjetar i grmljavima. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS, ponegdje su moguće vremenske nepogode (obilne količine kiše, grad i jak vjetar), naročito u južnim i centralnim predjelima. Duvaće slab do umjeren vjetar, jugoistočni i istočni.

Jutarnja temperatura vazduha od 10 do 21, najviša dnevna od 13 do 26 stepeni.

Na osnovu informacija Zavoda za hirometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

“Naime, u izvještaju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju navodi se da se danas na području Crne Gore očekuju nestabilne vremenske prilike, mjestimično jaka kiša, buran razvoj olujno grmljavinskih oblaka koji lokalno mogu usloviti intenzivne padavine, jake vjetrove i burne grmljavinske procese”, saopšteno je iz MUP-a.

U centralnim i zapadnim djelovima, a posebno u južnim-jugozapadnim predjelima (primorje, planinsko zaleđe Jadrana i region Orjena) očekuju se kratkotrajno intenzivne padavine. Potencijalno je moguće formiranje olujno-grmljavinskih oblaka, burnih grmljavinskih procesa, sa uslovima za lokalne kratkotrajne olujno-grmljavinske nepogode.

“Kao posljedica ove prognostičke značajne meteorološke situacije i kratkotrajno obilne količine vode, lokalno su mogući bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama i duž saobraćajnica, posebno na mjestima gdje je narušeno prirodno oticanje vode”, kazali su iz MUP-a.

cdm.me

Read Previous

Picula: Vučić godinama uspješno presvlači političke kože, ali ćud zadržava

Read Next

Socijaldemokratska partija podnijela prigovore na rad više biračkih odbora