12/08/2023

“Nož, žica, Podgorica”: Dobro se zamislimo, šta treba da se desi pa da tužilaštvo reaguje

Uznemirujuće skandiranje “Nož, žica, Podgorica” grupe navijača Sutjeske, prilikom dolaska na jučerašnju utakmicu finala kupa Crne Gore sa Arsenalom, koje je osvjedočeno video snimkom objavljenim na društvenim mrežama osudili su predstavnici političkih partija, civilni aktivisti, građani i gradonačelnica Podgorice. Poruka je jasna – policija i tužilaštvo u ovom slučaju moraju hitno reagovati.

Potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković je na Twitteru napisao: “‘DPS opet izaziva vještačke podjele’, ‘Мир је наша нација’, ‘Podgorica je od sad slobodan grad’, ‘Rijeka demokratije’ teče ulicama glavnog grada, ‘U jednoj demokratiji, sve je moguće preispitati’ … nastavite niz”.

“Podgorica je grad tolerancije, i razumijevanja. Nema mjesta govoru mrznje i porukama koje podstiču netoleranciju i nasilje u Crnoj Gori. Osuđujem ovakvo ispoljavanje navijačkih stavova i pozivam vinovnike ovog nemilog događaja, da upute javno izvinjenje”, poručila je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac.

Komentarišući ovo sramno skandiranje potpredsjednik Socijaldemokrata Boris Mugoša je kazao kako sad djeluju otrcane floskule o Crnoj Gori u “kojoj teče rijeka demokratije” i “pomirene” Crne Gore, koje forsiraju nažalost i oni na najodgovornijim državnim funkcijama…

“Zamislimo se kuda sve ovo vodi… Dobro se zamislimo… Uozbiljimo se…”, napiso je Mugoša na Twitteru.

Funkcioner SDP-a Adnan Striković je upitao šta treba da se desi pa da tužilaštvo reaguje na sramni govor mržnje.

“Šta je sa preventivnim djelovanjem institucija? Ili ćemo se u pameti tek kada nož i žica urade svoje? Tužilaštvo i policija da hapse, sudovi da presuđuju, a FSCG da oštro disciplinski i novčano kazni klub”, poručio je Striković.

“Nož, žica, Podgorica” – nova Crna Gora “na koju ćemo se morati navići”? A nećemo, sigurni budite!”, poručio je crnoogorski reditelj Danilo Marunović.

“Broje li se hrabro ovi pokliči “nož, žica, Podgorica”? Kao što su i oni slični podgoričkih maturanata od prije neki dan.
Socijalni trendovi su baš evropski i građanski, nema što. Nego, bolje da ćutimo da ne remetimo atmosferu pomirenja”, poručio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

““Nož, žica, Podgorica” Ovo je nova crnogorska realnost. Nažalost, ovo je prevazišlo i moje najcrnje prognoze…”, kazao je publicista i novinar Šeki Radončić.

Povodom ovog uznemirujućeg događaja nisu se oglasili predsjednik države Jakov Milatović, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, ni predsjednica raspuštene Skupštine Danijela Đurović.

NVO Juventas: Nijedan građanin i građanka ne smije biti zastrašen

Nevladina organizacija (NVO) Juventas osudila je sinoćnje dešavanje uoči početka utakmice u Podgorici i pozvala nadležene organe da hitno preduzmu mjere u cilju procesuiranja svih koji šire mržnju i netoleranciju među građanima/kama i promovišu mržnju.

“Uznemireni smo i užasnuti večerašnjim dešavanjima i zahtjevamo od nadležnih organa da preduzmu mjere, posebno imajući u vidu da postoje snimci preko kojih se mogu identifikovati učesnici ovog incidenta. Nijedan građanin i građanka Podgorice ne smije biti zastrašen na ovaj način, a ovakve pojave smatramo izuzetno opasnim po društvo u cjelini”, kažu u Juventasu.

Pored hitne reakcije nadležnih organa pozivaju sve predstavnike državnih instuticija kao i političkih snaga koje se nadmeću za glasove na predstojećim izborima, da osude retrogradno ponašanje navijača iz Nikšića koji propagiraju ovakav način razmišljanja, kako bi jasno poslali poruku svima da ovakvim incidentima nema mjesta u građanskoj i demokratskoj Crnoj Gori.

Povici navijača asociraju na šovinistički slogan “Nož, žica, Srebrenica” kojim se veliča genocid u Srebrenici.

Takođe, slogan “nož, žica, Srebrenica” može se čuti na fudbalskim utakmicama, među pripadnicima krajnje desničarskih grupa i na skupovima podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Read Previous

Uznemirujuće: Navijači Sutjeske skandirali “Nož, žica, Podgorica”

Read Next

AŽ DPS Nikšić: Lokalna vlast da zamijeni oštećenu državnu zastavu na Grahovcu