12/08/2023

Njujork tajms o Vučiću: „U Srbiji, moćni čovek pod kritikama sebe proglašava braniocem nacije“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je meta kritika na protestima u Beogradu, igra ulogu u odbrani Srba na Kosovu, gdje su se tenzije nedavno razbuktale, prenio je danas američki list Njujork tajms.
 
Vučiću se udvaraju američke i evropske diplomate, aplaudira mu medijska mašina posvećena omalovažavanju njegovih kritičara, a preostalo mu je još četiri godine predsjedničkog mandata koji je prošle godine osiguran ubjedljivom pobjedom na ponovnim izborima, naveo je list u opširnom tekstu pod naslovom „U Srbiji, moćni čovek pod kritikama sebe proglašava braniocem nacije“.

Međutim, Vučić, lider Srbije više od jedne decenije, „nikada nije izgledao tako izgubljeno kao kada se ove nedjelje pojavio u zvaničnom video snimku na ogromnoj krovnoj terasi svoje predsjedničke kancelarije kako dijeli činiju trešanja sa dva zvaničnika, žaleći se da ih demonstranti na ulicama nazivaju nepristojnim imenima da su nenormalni, ludaci, ubice, kriminalci“.

Njujork tajms dodaje da su pretjerane uvrede, uobičajena pojava „rotvajlerskih tabloida, lojalnih Vučiću“ i provladinih televizija, upućivane, barem u javnosti, uglavnom predjsednikovim neprijateljima.

„Međutim, poslije višenedeljnih uličnih protesta pokrenutih prošlog mjeseca posla dva masovna ubvistva, Vučić je sada na udaru, i u defanzivi kao nikada prije od kada se 2012. etablirao kao stožer oko koga se okreće srpska politika“, ocijenio je list.

Njujork tajms dodaje da su protesti, sa pozivima na smjenu visokih zvaničnika iz organa za sprovođenje zakona i oduzimanje dozvola za emitovanje dvema provladinim televizijama, prerasli u širi revolt protiv „klime nasilja“, za koju su okrivili „Vučića i njegove medijske pse“.

IZVOR: ANTENA M

Read Previous

Đukanović: Za povratak stabilnosti Crne Gore, za nastavak reformi i puta ka Evropi, za pouzdanu budućnost naših potomaka!

Read Next

Uspješna generalka, košarkašice pobijedile u Sloveniji