12/08/2023

Negatori države Crne Gore i crnogorskog identiteta u upravljačkim odborima gradskih institucija

Osvjedočeni negatori države Crne Gore, Crnogoraca, crnogorske kulture i identiteta – Bećir Vuković, Novica Đurić i Emilo Labudović, predloženi su za članove Savjeta Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, dok će njihova politička koleginica Marina Jočić biti u Savjetu Javne ustanove Muzeji i galerije Podgorice, piše Pobjeda.

Pored Jočić, juče su za članove Savjeta Muzeja i galerija predloženi i Iva Vučinić, Milaš Miličić i Nada Muratović, dok će se u Savjetu Biblioteke Vukoviću, Đuriću i Labudoviću pridružiti i Gorica Vukićević. Njih je predložio Odbor za izbor i imenovanja Skupštine Glavnog grada na jučerašnjoj sjednici. O prijedlozima za upravljačke odbore danas će se izjasniti odbornici na sjednici Skupštine Glavnog grada. Na današnjoj sjednici biće razriješeni odbori direktora koje je krajem decembra prošle godine imenovala prethodna vlast.

Nepotizam

Predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović za Pobjedu je kazao da ih u toj instituciji nije pretjerano iznenadila nova kadrovska kombinatorika lokalne vlasti u Podgorici.

– Uostalom, to je bio izbor građana Podgorice na prošlogodišnjim lokalnim izborima. Konstituenti nove vlasti u Podgorici su očigledno stavili na raspolaganje na rukovodnim pozicijama svoje najbolje kadrove, pa čak i univerzitetskog profesora iz oblasti filologije i predložili ga da bude na čelu odbora direktora Parking servisa tj. privrednog društva, što svakako predstavlja neku vrstu presedana u poslovnoj praksi. Imenovanje ostalih lica – Jočić, Labudović, Vuković i Đurić u upravljačkim strukturama ustanova kulture Glavnog grada, ponavljam, nije iznenađenje, ako se pogleda ideološka matrica tih lica još sa početka devedesetih godina prošlog vijeka, koji su svojim ukupnim djelovanjem aktivno radili protiv onoga što su vrijednosti 21. maja 2006. godine, odnosno, njihova percepcija Crnogoraca je u rangu neke zavičajne ili folklorne zajednice koja u istorijskom smislu nema subjektivitet, nego je dio srpskog nacionalnog korpusa – istakao je Jovović.

Prema njegovim riječima, to je društvena stvarnost u oblasti kulture Glavnog grada.

– Mada, za komenatar ovakvih pojava prvopozvani su oni subjekti i one organizacije u Crnoj Gori kojima su samodeklarativno puna usta priče o građanskom društvu i poštovanju evropskih standarda. Na kraju, smatram da imenovanje ovih lica predstavlja ili jeste negativan fenomen u kulturi Crne Gore, što će se, nažalost, ubrzo pokazati tačnim – rekao je Jovović.

Vijest o imenovanjima, juče je izazvala i reakcije kulturnih radnika na društvenim mrežama. Likovna umjetnica Ivana Stanić, pored toga što je na Fejsbuk stranici Kulturne baze Kunst pozvala kolege da reaguju, za Pobjedu je prokomentarisala da su nepotizam i partijsko zapošljavanje, klijentelizam, patranoža, favorizovanje u institucijama kulture i bilo kojim drugim, guranje nekvalifikovanog kadra štetni, ne samo za kulturu, nego i za društvo u cjelini.

– Kao kulturni aktivista i umjetnik, koji nikad nije pripadao nijednoj partiji, smatram da su kvalitet, stručnost i iskustvo najvažniji faktori u stvaranju i održavanju kulture, sistema i cijelog društva. Ali su našim političarima puna usta ovih rečenica svakodnevno, što direktno govori o njihovom integritetu i moralu. Ako smo bili svjedoci grešaka decenijama i htjeli promjene, ali ne formalne, da bi se neke agende završile, nijesmo ih dobili… nijesmo ih glasali. Šaka ljudi se vrti sa pozicije na poziciju, održavajući tako moć partije i šaljući poruku građanima da je to jedini način funkcionisanja u ovoj državi. Dokle više? – upitala je Stanić.

Prema njenim riječima, ovako direktno dolazi do urušavanja ugleda institucija kulture koje su već odavno izgubile povjerenje i podršku javnosti.

– Pa valjda bi trebalo da se sad radi kako treba! Plasira nam se vrlo slično djelovanje… i građani su toliko omalovaženi, da ovo sve liči na mnogo jeftin šou koji će, nažalost, kod jednog broja građana još više osnažiti potrebu za poltronisanjem i parazitiranjem, a kod drugih izazvati revolt i bunt… a kultura bunta se uči i razvija. Možda je izlazak na ulice jedini način koji nam je ostao, jer evo nam se glas ne čuje – istakla je Stanić.

Stavovi

Treba podjestiti na izjave u kojima su pojedini budući članovi upravljačkih odbora u gradskim kulturnim institucijama negirali crnogorski identitet i jezik. Tako je Bećir Vuković, između ostalog, u autorskom tekstu za portal ,,Vidovdan“ izmio niz uvredljivih kvalifikacija na račun crnogorske nacije, navodeći da ne postoji i da su je izmislili nekadašnji komunistički funkcioner i disident Milovan Đilas i Kominterna.

Prema njegovim riječima, „današnji komiti su nedonoščad Kominterne, a postojanje današnje Crne Gore je istorijska ironija“. Vuković se tu nije zaustavio, već je napisao da je današnja Crna Gora – ironija istorije. Svojevremeno je i Marina Jočić izazvala buru na društvenim mrežama kada je na svom Fejsbuk profilu objavila fotografiju svojih štikli uz komentar: ,,Nove, pobjedničke, da gazim mafiju i bezbožnike. Sad ili nikad“. Jočić je više puta imala komentare šovinističkog i uvredljivog karaktera. Ona je poznata i po rečenici: ,,Kažu da cijela Vlada za godinu ne može pojesti nijednu njegušku pršutu“. Novica Đurić, pjesnik, pisac i novinar, predsjednik je Udruženja književnika Crne Gore i jedan od osnivača Srpske kuće. Đurić je takođe javno negirao postojanje crnogorskog jezika.

Aktuelni direktor Srpske kuće u Podgorici Emilo Labudović, pored ostrašćenog izvještavanja o ratu u bivšoj Jugoslaviji i bombardovanju Dubrovnika tokom devedesetih na Radio-televiziji Crne Gore, kao političar takođe se ističe kao dio političke grupe koja negira državu Crnu Goru, Crnogorce i njihov identitet. Posebno je naišao na osudu javnosti kada je prije dvije godine na portalu ,,In4S“ Draginju Vuksanović-Stanković, nazvao, pored ostalog, ,,alapačom, brbljivicom i torokušom“.

“Kada svi odu… ko vam ostaje političari?”

Likovna umjetnica Ivana Stanić je naglasila da je ovakvo zapošljavanje vrlo demotivirajuće za one koji su obrazovani i stručni, ali su ostali bez posla zbog političkih igara.

– Pošto se u institucijama kulture ne cijeni kvalitet i stručnost, naši talenti odlaze od svojih strasti i bave se potpuno drugim poslovima, što je pogubno za razvoj društva, a još gora je varijanta odlazak iz ove zemlje. Kada svi odu… ko vam ostaje političari? Zar ste toliko kratkovidi? Mi vas plaćamo, mi! – rekla je Stanić.

Prema njenim riječima, institucije kulture bi trebale biti otvorene za sve talente i potencijale, bez obzira na političku pripadnost ili osobne veze.

– To bi osiguralo da kulturne institucije budu mjesto izvrsnosti, stvaranja novih ideja i očuvanja kulturne baštine koja se može prenijeti na buduće generacije. No, u ovom društvu… to jeste bilo i izgleda ostalo samo utopija – smatra Stanić.

Read Previous

Knjiga koja je čekala na policama daleko od Crne Gore: “Najveći zločin u istoriji” i pred barskom publikom

Read Next

Spajić: Partije na vlasti u Podgorici da ne vrše pritisak na gradonačelnicu