12/11/2023

Nastavak dijaloga nakon izbora; Milatović: Za napredak važna kohezija oko ključnih magistralnih pravaca razvoja, Crna Gora naša zajednička sudbina

Za napredak Crne Gore neophodan je dijalog i unutrašnja društvena kohezija oko ključnih magistralnih pravaca razvoja Crne Gore, i to pitanje je mnogo veće od bilo koje parlamentarne većine, kazao je predsjednik države Jakov Milatović nakon sastanka sa predstavnicima političkih subjekata koji učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima.

Jakov Milatović

Na sastanku su bili Milojko Spajić, Aleksa Bečić, Genci Nimanbegu, Vladan Joković, Srđan Perić, Ervin Ibrahimović, Adrijan Vuksanović, Nebojša Medojević, Nik Đeljošaj, Abaz Dizdarević, Dejan Vukšić…Nijesu došli nosioci izbornih lista SDP-a, Koalicije za budućnost Crne Gore, Pravda za sve, Nikola Đurašković, Milan Knežević i Vladimir Leposavić.

“Napredak je ono što su građani izabrali. Taj napredak u domenu vladavine prava, životnog standarda, evropskih integracija je ključna stvar svih nas u Crnoj Gori. Za napredak je neophodan potreban dijalog, za napredak je potreban unutrašnji dijalog. Ja sam danas otpočeo unutrašnji dijalog u Crnoj Gori, pozivajući predstavnike izbornih lista koji će učestvovati na izborima. Imali smo jako dobar i konstruktivan sastanak. Svi su iskazali poštovanje prema mom pozivu. Radujem se što se ohrabruje nastavak ovakvog sastanka”, kazao je Milatović novinarima nakon sastanka u Vili Gorica.

Upravo je, ističe, dijalog ključan u narednom periodu, kako bi se prevazišle mnoge prepreke.

Sa sastanka

“Nakon izbora će se pronaći određena parlamentarna većina, ali za napredak Crne Gore važna je društvena kohezija oko ključnih magistralnih pravaca razvoja Crne Gore. To je pitanje koje je puno veće od parlamentarne većine. Zaključak je da ova vrsta unutrašnjeg dijaloga važna i važno je nastaviti i održavati je u kontinuitetu”, rekao je Milatović.

Zato će se politički dijalog nastaviti odmah nakon izbora, kako bi u fokusu stavili goruća pitanja oko pravosuđa, evropskih integracija, razvoja Crne Gore…

Na pitanje da li će pozvati Vladu na prekid funkcionerske kampanje, Milatović ističe da se izborna kampanja odvija u ambijentu nikad manjih tenzija u društvu.

“Ali pozivam da se svi u domenu svojih zakonskih ovlašćenja ponašaju u susret izborima, da dobrim primjerima i praksom pokažu privrženost demokratskom procesu i da ne koriste državne resurse u konteksu parlamentarnih izbora”, poruka je Milatovića.

Na pitanje da li zakazivanjem sastanka prije izbora izlazi iz okvira nadležnosti, Milatović ističe da je ovo što su danas otpočeli puno veća stvar od parlamentarne većine.

“Ovo je fokus na društvenoj koheziji koja se tiče magistralnih pravaca i razvoja. Ono što moramo kao društvo da postignemo su magistralni pravci razvoja koji si veći od bilo koje parlamentarne većine. Želio sam još jednom da pošaljem poruku da je Crna Gora naša zajednička sudbina i u narednom periodu treba da pokažemo dodatnu dozu političke zrelosti”, poručio je Milatović.

Predsjednik države nije želio da komentariše nedolazak predstavnika tri izborne liste – Milana Kneževića, Nikole Đuraškovića i Vladimira Leposavića.

“To je njihovo demokratsko pravo, građani mogu o tome najbolje da sude, ja svima njima želim sreću na izborima”, dodao je Milatović.

Foto: CdM/Slađana Đukanović
Foto: CdM/Slađana Đukanović

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je naglasio da je afirmisao potrebu da se vodi dijalog.

Foto: CdM/Slađana Đukanović
Foto: CdM/Slađana Đukanović

“Tri su ključna pitanja koja sam saopštio na sastanku- poštujemo do 11.juna kodeks o fer i demokratskoj političkoj kampanji, drugi važni zadat je da brzo dobijemo jaku i stabilnu vladu i parlamentarnu većinu. Treći zadatak jeste da dođemo do konsenzusa oko pravosuđa i potrebne većine za reformu izbornog zakonodavstva”, rekao je Bečić novinarima.

On je istakao da su dijalog i kompromis značajne i skupe riječi u crnogorskom društvu, ali vjeruje da nakon završetka svih pvih važnih tema se stvaraju uslovi za relaksaciju odnosa.

“Tačno je, moraće svi po malo da podnesu žrtve da bi došli do ovih ciljeva i ostvarenja, ali kad svi po malo gube, ili kad su svi po malo zadovoljni ili nezadovoljni onda je Crna Gora pobjednik”, istakao je Bečić.

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić mišljenja je da su konsultacije dobre.

“Pokret Evropa sad će ih nastaviit poslije izbora jer ćemo biit najveća politička snaga koja će formirati Vladu”, uvjeren je Spajić.

Lider Preokreta Srđan Perić je iznio tri očekivanja od Milatovića.

“Da pozove Vladu da obustavi funkcionersku kampanju kojom se krši zakon o izboru odbornika i poslanika, pozove medije da ne favorizuju četiri liste u projektovanim budućim političkim procesima i da on treba da rastereti javnost time što je on zamjenik predsjednika političkog subjekta, time da svoj kapacitet može da rastereti u budućim procesima. Ovaj skup je signal da se mogu civilizovano voditi razgovori”, istakao je Perić.

Foto: CdM/Slađana Đukanović

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je ta partija od osnivanja posvećena dijalogu.

“Današnji razgovor me ohrabrio da su političari spremni da naprave iskorak kada je u pitanju opšte-društveni konsenzus o važnim pitanjima, a posebno kad je u pitanju demokratizacija države i izbornog procesa. Gajim optimizam da ćemo u narednom periodu nastaviti sa ovakvim inicijativima i kao političari pokazati zrelost i da smo spremni na kompromis oko najvažnijih pitanja koja se tiču naših građana”, kazao je Ibrahimović.

Dejan Vukšić je naglasio da su promjene nastupile na političkoj sceni, i sam način na koji je predsjednik pozvao, te misli da će se ova praksa ubuduće nastaviti.

Genzi Nimanbegu poručuje da želi dijalog, ali i da se brojni problemi u Crnoj Gori ne stavljaju po tepih.

“Vrijeme koje dolazi daće nam uslove da rješavamo pitanja koja nijesmo uspjeli rješavati”, poručio je Nimanbegu.

Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative, kazao je da se se danas dogovorili da nakon izbora nastave razgovore.

Podsjećamo, Milatović je prošle sedmice uputio pozivno pismo za sastanak predstavnicima političkih subjekata koji učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima.

”Kao jednu od prvih aktivnosti u zemlji, nakon stupanja na dužnost Predsjednika Crne Gore, želim dati doprinos političkom dijalogu o ključnim temama za dalji razvoj naše države, koji će biti intenziviran nakon održavanja parlamentarnih izbora zakazanih za 11. jun 2023. godine. Osim pokretanja međustranačkog dijaloga, cilj ovog sastanka je i unapređenje političkog ambijenta u kom se održavaju izbori i jačanje povjerenja u izborni proces”, kazao je tada Milatović.

Najavio je da će sa sastanka biti poslata snažna poruka opredijeljenosti svih izbornih lista da, promovisanjem različitih programskih ponuda i realizovanjem fer kampanje, daju puni doprinos daljem demokratskom sazrijevanju crnogorskog društva.

“Kao predsjednik Crne Gore ima odgovornost da predstavlja sve građane, zbog čega je donio odluku da u kampanji za predstojeće izbore ne bude aktivan učesnik ispred političkog subjekta čiji je jedan od lidera”, naveo je on u pozivnom pismu.

Vanredni parlamentarni izbori održaće se 11. juna.

Read Previous

Pojačano prisustvo KFOR na sjeveru Kosova, u Zvečanu policija koristila suzavac

Read Next

Mandić: Opasan plan da se Evropa sad uveže sa DPS-om