12/10/2023

Nakon sastanka u Briselu: Vučić “veoma zabrinut”, Kurti “ne može Republika Srpska na Kosovu”

Nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, predsjednik Srbije Aleksandar Vućić rekao je da sastanci nisu bili laki i da je on “veoma zabrinut”.

Rekao je i da po “ključnom pitanju” formiranja Zajednica opština sa srpskom većinom je jasno da “Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od prije deset godina.”

“Meni je bilo jasno. Danas smo došli do zida. Za njih je u Nacrtu neprihvatljivo zbog kosovskog Ustava, da ne žele novu Republiku Srpsku. I onda smo došli do treće tačke, a to je trenutna situacija poslije sramnih i nelegitimnih izbora na sjeveru Kosova, gdje je glasalo 3,4 posto. Kako da se prevaziđe trenutna situacija. EU je izašla sa svojim predlogom, ja sam prihvatio, Priština je to odbila”, rekao je predsjednik Srbije nakon sastanka.

Dodao je i da se nada da će do naredne runde na tehničkom nivou da bude reakcija drugih koji bi mogli da “utiču na promjenu takvih stavova”.

“Inače se plašim da smo svi u velikom ćorsokaku. Nisam optimista, ali mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost”, rekao je Vučić.

Na pitanje kakva je sudbina nacrta Statuta Zajednice, Vučić je rekao “ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. ili je kraj svega”.

On je naveo i da će se nastaviti sa traganjem za rješenjem, ali da se to rješenje sinoć nije vidjelo.

Na pitanje kakvo rješenje EU je ponudila, u kontekstu izbora na sjeveru Kosova, Vučić je rekao da će o tome govoriti u narednim danima.

Vučić je ponovio da će Srbija selektivno primjenjivati Ohridski sporazum, dodajući da i Kosovo odbija da formira Zajednicu.

On je izjavio i da je svjestan da je taj sporazum dio pregovaračkog okvira i da od toga zavise i evrointegracije zemlje.

Kurti: Nacrt pokazuje želju Srbije za stvaranjem Republike Srpske

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je rekao da nacrt statuta, koji je predstavio Upravljački tim, pokazuje “želju Srbije za stvaranjem Republike Srpske”.

Prema njegovoj ocjeni, taj statut ne ide u korist Srba na Kosovu, već u korist Srbije.

“Republika Srpska na Kosovu ne može. Mi smo jedna suverena, nezavisna, demokratska država… Ja sam premijer svih građana Kosova, bez obzira na nacionalnu pripadnost, religijsko opredjeljenje ili porijeklo. Znači, bez obzira i u kojoj opštini žive. Ideja da su neki Srbi važniji od drugih jer žive u određenoj opštini je segregacija među srpskom zajednicom”, rekao je Kurti.

Poručio je da će još jednom pročitati statut uz napomenu da se on zalaže za poštovanje prava svih zajednica a ne pojedinih Srba.

“Ne teritorijalna autonomija, to je moje duboko ubjeđenje”, rekao je on.

Kurti je podvukao da je statut za formiranje Zajednice “suštinski nespojiv sa Ustavom Kosova”.

“Predložio sam nacrt vizije kakve vrijednosti i principi treba da se zastupaju, kakav treba da bude okvir koji reguliše pitanje nevećinskih zajednica, odnosno srpske zajednice na Kosovu”, rekao je Kurti.

Borelj pozdravio predstavljanje Nacrta

Strane su preduzele važan simboličan korak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, rekao je šef EU diplomatije Žosep Borelj.

“Dogovoreno je prije deset godina. Na kraju, danas je tim sastavljen od Srba sa Kosova predstavio stranama prvi Nacrt. To nije konačan nacrt. To je početna tačka.”

Borrelj je rekao da je predstavljanje Nacrta važan korak sporazuma, te je pozdravio činjenicu da je Nacrt predstavljen. Dodao je još da se Zajednica treba formirati u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine po postojećim evropskim modelima.

Read Previous

Borelj nakon što su Vučić i Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima: Očekujem opipljiv napredak

Read Next

Užas u Srbiji: Maloljetnik došao u školu i počeo da puca na učenike, ima povrijeđenih