12/10/2023

„Vučićevi saveznici se spremaju da priznaju Kosovo“: Sarajevsko Oslobođenje tvrdi da je u „Srbiji drama“

Nakon glasanja u Savetu Evrope o članstvu Kosova u toj međunarodnoj instituciji, na kojem je bila uzdržana, Grčka bi mogla da promeni svoj dosadašnji stav i prizna nezavisnost Kosova, glavna je vest u medijima koje kontroliše predsednik Srbije Aleksandar Vučić, piše sarajevsko Oslobođenje.

To indirektno saopštava Georgios Katrugalos, bivši šef grčke diplomatije, koji kaže da je vlada u Atini odjednom zauzela čvrst stav o nepriznavanju Kosova.

Prema njegovim rečima, Grčka je bez obrazloženja glasala drugačije u Savetu Evrope od drugih zemalja koje su protiv nezavisnosti Kosova.

Kartugalos kaže da je ova odluka grčkih vlasti loša i da ne doprinosi onome što bi trebalo da bude državna politika te zemlje.

– Naša zemlja uvek mora da promoviše mir i stabilnost na Balkanu, podržavajući obostrano prihvatljive korake i rešenja. Odluka vlade da glasa za prijem Kosova u Savet Evrope kako bi se razlikovala od drugih zemalja Evropske unije koje ne priznaju Kosovo, poput Španije, Rumunije i posebno Kipra, koji su glasali protiv, ne doprinosi ovom cilju. O ovom stavu nije razgovarano sa političkim snagama u našoj zemlji, iako se njime bez obrazloženja menja čvrst grčki stav o statusu Kosova. To istovremeno slabi ulogu posrednika koju bi Grčka trebalo da ima u regionu – ističe Kartugalos.

Read Previous

TURBULENCIJE U PES-u:Spajić nosilac liste, nejasna situacija oko Odovića

Read Next

Podrži Autonomiju!