12/08/2023

Na referendumu o članstvu u NATO podršku bi dalo 64 odsto građana, dok bi protiv bilo 23 odsto

Na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO 64 odsto ispitanika bi glasalo za, dok bi 23 odsto glasalo protiv – podaci u iz najnovijeg istraživanje Sjevernoatlantske alijanse, sprovedeno u sklopu priprema za predstojeći NATO Samit u Vilnjusu.

NATO je, kako je saopšteno iz Vlade, sproveo opsežno istraživanje u državama članicama koje je imalo za cilj sagledavanje javnog mnjenja u savezničkim zemljama, s posebnim osvrtom na podršku članstvu u NATO, kolektivnu odbranu i vojne izdatke.

Rezultati istraživanja jasno pokazuju da podrška NATO-u i dalje ostaje snažna. 

– Velika većina ispitanika (73 odsto) smatra NATO važnim za buduću sigurnost njihove zemlje, što potvrđuje kontinuiranu podršku Alijansi. U Crnoj Gori, više od 80 odsto ispitanika smatra da je Alijansa važna za buduću sigurnost naše zemlje – ističu iz Vlade.

>>>”Pobjeda” na NATO Samitu u Viljnusu: Pitanje Švedske riješeno, na redu je Ukrajina<<<

Na nivou država članica 70 odsto ispitanika izrazilo je spremnost da glasa za ostanak njihove zemlje u NATO ukoliko bi se održao referendum na tu temu.

– Većina ispitanika (59 odsto) smatra da je njihova zemlja sigurnija zahvaljujući transatlantskoj saradnji. Od svih savezničkih zemalja, najveća postotak onih koji su saglasni je zabilježen u Crnoj Gori (87 odsto) – naglasili su iz Vlade.

Jedan od ključnih aspekata NATO-a je kolektivna odbrana, a rezultati istraživanja pokazuju da većina ispitanika, 64 odsto, podržava ideju da njihova zemlja brani drugu državu članicu u slučaju napada. 

– Ovo ukazuje na visok nivo solidarnosti unutar alijanse. U Crnoj Gori, 60 odsto ispitanika ocjenjuje da bi naša zemlja trebalo da brani druge saveznice ukoliko budu napadnute, dok 28 odsto misli suprotno – rekli su iz Vlade.

Kao dodatna tema istraživanja, ispitanici su ocijenili uticaj ruske invazije na Ukrajinu na sigurnost njihove zemlje. 

– Rezultati pokazuju da je oko dvije trećine ispitanika (64 odsto) uvjereno da je ova invazija uticala na sigurnost njihove zemlje. Ta brojka u Crnoj Gori iznosi 77 odsto, od čega 36 odsto smatra da je umnogome uticala a 41 odsto donekle – naveli su iz Vlade.

U cijeloj Alijansi, zabrinutost zbog rizika od rata u državama članicama je zabilježena kod 64 odsto ispitanika. 

– U Crnoj Gori ta zabrinost je najniža i iznosi svega 18 odsto, dok preostalih 82 odsto ispitanika nije zabrinuto – precizirali su iz Vlade.

Podrška članstvu u NATO, kolektivnoj odbrani i povećanju vojnih izdataka ističe važnost alijanse u očuvanju bezbjednosti saveznika.

– Istraživanje pruža korisne informacije i smjernice za dalje rasprave i donošenje odluka na predstojećem NATO samitu, kao i za razvoj strategija – zaključili su iz Vlade.

Read Previous

Vrijednost 1.CFL među najnižim u regionu

Read Next

Stoltenberg: Oslobodićemo Kijev obaveze da ispuni uslove za članstvo u NATO-u