06/03/2023

Na Cetinju osnovan “Crnogorski zbor”

U JU Narodnoj biblioteci i čitaonici “Njegoš” na Cetinju večeras je osnovana nevladina organizacija Crnogorski zbor, čiji su programski principi vezani za očuvanje, promociju i zaštitu najvećih crnogorskih identitetskih, crkvenih, jezičkih, kulturoloških, folklornih vrijednosti.

Osnivači udruženja su: mr Nikola Belada, prof filozofije i istoričar Sreten Zeković, Stevan Radunović i Dragan Mihović.

,,U aktuelnom trenutku kada je donešen Zakon o vjerskim slobodama treba da se odupremo narastajućem velikosrpskom nacionalizmu kao jednom od glavnih problema koji ugrožava stabilnost Crne Gore njen suverenitet i integritet u svim segmentima”, kazao je istaknuti crnogorski intelektualac i akademik Sreten Ćeno Zeković.

Zeković je podsjetio da se nipodaštavanje crnogorskog nacionalnog bića sistematski sprovodi od strane SPC u Crnoj Gori.

“Dragi prijatelji mi smo se večeras okupili da svi zajedno damo svoj ukupan intelektualni doprinos očuvanju crnogorskih svetinja ali i ne samo njih već svega onog što čini državu Crnu Goru. I aktuelni trenutak nam nam daje za pravo da se čuje naš glas ne samo na Cetinju nego i širom Crne Gore. Naša je misija plemenita i časna i u toj misiji svi moramo biti zajedno”,  kazao je Nikola Belada, dugogodišnji pravni zastupnik CPC.

Na večerašnjoj osnivačkoj skupštini, Belada je izabran za presjednika zbora glavara (zvanje koje je bilo poznato u staroj Crnoj Gori), a filozof i istoričar Sreten Ćeno Zeković za predsjedavajućeg Crnogorskog zbora, navedeno je u saopštenju.

Read Previous

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju koronavirusa

Read Next

Janjušević: Jedinstvo policijskih službenika se ne dovodi u pitanje