05/30/2023

MVP: U slučaju Anđele Đikanović ne može se govoriti o ugrožavanju medijskih sloboda

Ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da se u slučaju bivše urednice FOS media Anđele Đikanović, koja je objavila lažnu vijest o navodnom dogovoru za angažovanje kosovskih bezbjednosnih snaga u Crnoj Gori na Badnji dan, ne može govoriti o ugrožavanju medijskih sloboda ili narušavanju bezbjednosti novinara.
U dopisu Savjetu Evrope, koji je o slučaju Đikanović izvijestio na svojoj Platformi za zaštitu novinarstva i bezbjednosti novinara, MVP navodi da je Crna Gora građansko i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na sva društvena pitanja i politike Vlade.
„Kada su u pitanju medijska prava i slobode, dozvolite da podsjetimo da je Crna Gora među malobrojnim državama u Evropi koja je dekriminalizovala klevetu. Takođe, Vlada Crne Gore je intenzivno radila sa Savjetom Evrope i Evropskom komisijom na setu medijskih zakona kojim se ova oblast želi urediti po najvećim međunarodnim standardima“, navodi se u dopisu.
Dodaje se da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica donijet uz široke društvene konsultacije i pozitivnu ocjenu Venecijanske komisije.
„Protest dijela javnosti u odnosu na pojedina rješenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti iskazan je kroz protestne šetnje ali i snažnu i negativnu političku i neprimjerenu i agresivnu medijsku kampanju uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa ciljem uznemiravanja javnosti i građana i podsticanja nereda i nestabilnosti“, navodi se u odgovoru MVP.
Nosioci tih aktivnosti, kako se dodaje, bili su iz Crne Gore, ali i iz našeg neposrednog okruženja, sa jasnom namjerom zastrašivanja građana, prije svega vjernika Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice u Crnoj Gori: „Subverzivne aktivnosti su išle i u pravcu kompromitacije države, njenih simbola, nosilaca državne vlasti, kao i pozivanja na konačni obračun sa ustavnim poretkom, pravnom državom i organima reda i bezbjednosti“.
Jedna od tih aktivnosti, navodi se u odgovoru MVP, bila je lažna vijest koju je plasirala Đikanović, ne posvećujući joj dužnu novinarsku pažnju i ne poštujući pravilo provjere informacija iz više izvora.
„Iako se još utvrđuje izvor informacije, za koji Đikanović tvrdi da je iz diplomatije, postoje indicije da je plasiranje ove informacije pokušaj miješanja treće strane u unutrašnja pitanja Crne Gore sa namjerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira“, navodi se u odgovoru.
U odgovoru se dodaje da je Đikanović, shodno kvalifikaciji Osnovnog državnog tužilaštva, osumnjičena da je izvršila krivično djelo izazivanje panike i nereda, da je 5. januara naveče privedena na saslušanje državnom tužiocu, koji joj je odredio zadržavanje. Dodaje se i da je 6. januara Đikanović puštena da se brani sa slovode.
„Uprava policije uradila je i analizu svih elektronskih medija kako domaćih tako i onih iz regiona koji su ovu vijest prenijeli, analizu postavljenih komentara od strane čitalaca, kao i objava i komentara na društvenim mrežama. Zaključak ove analize, koja je dostavljena nadležnom tužiocu, jeste da je ova lažna vijest izazvala paniku kako u Crnoj Gori tako i u regionu“, navodi se u dopisu i dodaje da ozbiljnije posljedice nijesu nastupile zahvaljujući brzom demantiju Vlade Crne Gore i reakciji nadležnih državnih organa.
Analize nadležnih državnih organa, piše u dopisu MVP, govore o sve većoj izloženosti Crne Gore hibridnim prijetnjama. Crna Gora i njeni državni organi moraju spriječiti svaki pokušaj narušavanja stabilnog javnog reda i mira i dužna je očuvati državni suverenitet i Ustavni poredak.
„Ostajemo posvećeni daljem jačanju medijskih sloboda i zaštiti novinara, kao i stvaranju uslova za podizanje profesionalnih standarda“, navodi se u dopisu upućenom Savjetu Evrope.
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Read Previous

Legende pomažu novom selektoru: Peković i Sekulić u stručnom štabu reprezentacije

Read Next

Kod hotela Nikić pronađena bomba iz II svjetskog rata

Most Popular