01/29/2023

MUP: U biračkom spisku 3149 više birača nego na parlamentarnim izborima

ILUSTRACIJA

Povodom Odluke Predsjednice Skupštine Crne Gore o raspisivanju izbora za Predsjednika Crne Gore iz MUP-a su saopštili da je u birački spisak upisano 543.175 birača, što je za 3149 birača više nego na parlamentarnim izborima koji su održani 30.avgusta 2020.

·Iz MUP-a napominju da uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance ovog Ministarstva, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 h, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način može ostvariti u periodu od 08 do 17 h.

Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

-Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište – navode u MUP-u.

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.-Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me – zaključuju u MUP-u.

Read Previous

Mandić: Zbog antisrpske kampanje, Kovačević izložen monstruoznim prijetnjama

Read Next

Ciljanim traganjem u Kraljevu uhapšeno međunarodno traženo lice iz Crne Gore