12/08/2023

Mrvaljević: Naša borba za demokratiju se nastavlja, dok se puzećim djelovanjem nastoji urušiti sistem

Građani su se u utorak okupili ispred zgrade Skupštine kako bismo pokazali da nas ima, da možemo i hoćemo da napravimo promjene, kazao je direktor Foruma slobodnih građana „Luča“ Nebojša Mrvaljević.

Gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV, Mrvaljević je istakao da je protest bio skup građana, političkih partija, nevladinih i patriotskih organizacija koje su željele da pokažu da se protive pogrešnim odlukama koje na silu želi da nametne aktuelna vlast.

“I dalje ćemo davati doprinos civilizacijskom napretku kako bismo ostali građanska, antifašistička i evropska država koja ljudska prava smatra izuzetno važnim, i u kojoj će identitetska pitanja biti ispoštovana, a društveni razvoj ići u pravcu napretka”, poručuje Mrvaljević, dodajući da je ekonomsko-socijalni status građana na izuzetno niskom nivou.

“Puzećim djelovanjem, uz nepoštovanje ustavnih i zakonskih odredbi se nastoji urušiti sistem. Usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku bila je samo kap koja je prelila čašu i isprovocirala građane da izađu na ulicu”, kaže Mrvaljević.

Ističe da su zahtjevi učesnika skupa jasni – zaštita Ustava, odnosno povlačenje Zakona o predsjedniku, uspostavljanje Ustavnog suda i vanredni parlamentarni izbori.

“Treba izmjeriti političku snagu na izborima. Sve drugo je kupovina vremena kako bi se zadržale pozicije do trenutka koji oni budu procijenili da je povoljan za izbore”, smatra Mrvaljević.

Podsjeća da je protest protekao civilizovano, poručujući da niko od okupljenih građana ne želi nasilje i huliganske skupove.

“Naša borba za demokratiju traje. Naš pristup je bio da pokušamo da damo povod za razgovor o zahtjevima koje smo ponudili”, navodi Mrvaljević.

Osvrnuo se na jučerašnji sastanak predstavnika parlamentarnih partija sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović, ističući da on nije dao nikakav rezultat jer nije došlo do konkretnog dogovora za rješenje krize u državi.

“Dio partija većine našao je opravdanje da ne razgovaraju sa kolegama i opstruirao pokušaj dijaloga. Većina od 41 poslanika pokušava pravnim nasiljem da, bez dijaloga i kompromisa, nametne kandidate za sudije Ustavnog suda”, kaže Mrvaljević.

Dodaje da su predložena četiri kandidata za sudije Ustavnog suda koja su imala najmanje glasova u prvom krugu.

Dok se opozicija krivi za opstruiranje, svi zaboravljaju, kaže, da je GP URA čak 18 puta ostao uzdržan kada se odlučivalo o formiranju Ustavnog suda.

“Moraju da shvate da ne mogu da nametnu političku volju prilikom formiranja Ustavnog suda. Sudija mora biti neutralan, nepristrasan, nipošto ne smije biti pod političkim uticajem”, naglašava Mrvaljević.

Poručuje da će danas organizovati sastanak sa učesnicima protestnog skupa ispred Skupštine, kako bi uspostavili model i dogovorili sljedeće korake.

“Energija se mora iskoristiti u pozitivnom pravcu. Moramo ispoštovati dijalog i naći rješenje koje je najbolje za sve građane”, dodaje Mrvaljević.

U Crnoj Gori se, ističe, mora uspostaviti mir, spustiti tenzije i okrenuti ka socijalno-ekonomskim temama i problemima u zdravstvu koji muče sve građane.

“Nemamo osnovnih medicinskih sredstava, ljekova i odgađaju se operacije zbog nedostatka materijala. Prioritet moraju biti pacijenti, odnosno građani koji su korisnici tih usluga”, poručuje Mrvaljević.

Read Previous

Odbor raspravlja o zabrani fašističkih organizacija, polemika o Drljeviću i Popoviću

Read Next

Demokrate Papoviću: Okrenite se evropskom putu i ne blokirajte institucije Crne Gore