Montefarm: Nema novca za nabavku vakcina protiv sezonskog gripa, Ministarstvo ne reaguje na naše urgencije

Iz Montefarma saopštili da MFSS nije opredijelilo sredstva za nabavku vakcina a da MZ ne reaguje na njihove urgencije.

 

Uvažavajući činjenicu višegodišnjeg interesovanja građana i medija, kada su u pitanju nabavke, skladištenje i distribucija vakcina, kao društveno odgovorna i prije svega zdravstvena ustanova koja se finansira iz državnog budžeta, smatramo da je neophodno upoznati javnost o poteškoćama u nabavci vakcine protiv sezonskog gripa za sezonu nadzora nad gripom 2022/2023. god, saopšteno je iz Montefarma.

“Procjenu potreba za navedenom vakcinom, kao i vakcinama uopšte koje se koriste za vakcinaciju djece i odraslih u Crnoj Gori, vrši Institut za javno zdravlje na osnovu iskazanih potreba svih javnih zdravstvenih ustanova u kojima se vrši imunizacija. Nakon što je IJZCG 05.04.2022.g. uputio na adresu zahtjev za nabavku 23.875 doza vakcina protiv sezonskog gripa, MONTEFARM je krenuo u proces nabavke.

Kako Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prilikom raspodjele budžetskih sredstava nije opredijelilo sredstva za nabavku vakcina, te samim tim ni FZOCG Odlukom o raspodjeli budžetskih sredstava za 2022.g. nije mogao predvidjeti iste, ZUACG MONTEFARM se obratio Ministarstvu zdravlja 07.04.2022.g. zahtjevom za obezbjeđenje neophodnih sredstava u iznosu od 240.228,50 €”, navode u saopštenju.

U međuvremenu, od dobavljača su, kažu, upozoreni da je neophodno u što kraćem vremenskom intervalu pokrenuti proces javne nabavke tj.raspisivanje tendera, jer je proizvođač još u martu mjesecu počeo proizvodne pripreme i prijem porudžbi potrebnih doza, te da ne garantuje raspoloživost vakcine ukoliko prekoračimo vremensko ograničenje koje sam proizvođač postavlja.

“Sasvim svjesni rizika koje nosi kašnjenje u raspisivanju tendera, obratili smo se URGENCIJAMA Ministarstvu zdravlja i pojasnili navedenu situaciju i to: 14.04, 19.04, potom i 28.04.2022.g. i zahtjevali HITNU reakciju u skladu sa ingerencijama resornog ministarstva i do danas nijesmo dobili odgovor.

Tridesetogodišnje iskustvo MONTEFARM-a u nabavci, prihvatu, skladištenju i distribuciji vakcina je neupitno, što smo potvrdili i tokom masovne vakcinacije protiv aktuelnog virusa SARS-CoV-2. Takođe, ono nam daje za pravo da obavijestimo javnost o mogućem kašnjenju isporuke vakcine protiv gripe za sezonu nadzora 2022/2023.god, samim tim i kašnjenjem vakcinacije”, zaključuju u saopštenju.