09/22/2023

Mladić kod Delte nije pretučen po nacionalnoj osnovi

Devetnaestogodišnjeg Danilovgrađanina J. V. grupa policiji nepoznatih muškaraca nije pretukla po nacionalnoj osnovi, nakon dočeka vaterpolo reprezentativaca Crne Gore u Podgorici, saopšteno je iz Savjeta za građansku konrolu rada policije.

Oni su ocijenili da je bespredmetno i kontraproduktivno postupanje organa i zvaničnika drugih država vezano za taj slučaj.

„Razmatrajući slučaj građanina J. V, Savjet je utvrdio: profesionalno postupanje službenika CB Podgorica, da konflikt u konkretnom događaju nije po nacionalnoj osnovi, na šta neupitno ukazuju dosadašnje izjave oštećenog građanina i očevidaca, i bespredmetno i kontraproduktivno postupanje organa i zvaničnika drugih država koji tako ne doprinose rješavanju slučaja koji će svoj pravni epilog dobiti u okviru prekršajnog postupka“, saopšteno je iz Savjeta.

Oni su danas razmatrali postupanje policije i još nekoliko slučajeva aktuelnih proteklih dana.

Savjet je razmatrao i slučaj građanke I. M. iz Nikšića i istup na društvenoj mreži policijskog službenika D. B. iz Budve.

U njihovom saopštenju se navodi da su nikšićki policajci profesionalno postupili kada su uvažavajući njihovu preporuku konsultovali tamošnje tužilaštvo zbog fotografije na kojoj grupa muškaraca šalje navodno nacistički pozdrav.

„Tužilac se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, a policija će nastaviti sa primjenom svojih ovlašćenja“, navode iz Savjeta.

Iz Savjeta su saopštili da su razmotrili ukupnu situaciju u državi i dali preporuke.

„Da su svi državni organi dužni i da profesionalno obavljaju svoj posao. Da su mediji odgovorni da doprinose objektivnom sagledavanju stvarnosti i imaju društvenu odgovornost da budu dio rješenja o ne problema. Da građani odgovorno koriste društvene mreže čuvajući sopstveni i dignitet svih ostalih, što uključuje nastupe na društvenim mrežama“.

Savjet je, kako je saopšteno, proteklih sedmica intenzivno i to na dnevnoj osnovi komunicirao sa načelnicima centara bezbjednosti u Podgorici, Nikšiću i Beranama.

„Načelnici Milovan Pavićević, Tihomir Goranović i Miodrag Božović su bili profesionalni i stalno dostupni. Bez ograničenja, najmanjeg odlaganja i u toku trajanja policijskih aktivnosti odgovorili su na svako interesovanje i zahtjev nadzora. Savjet za građansku kontrolu rada policije ih javno pohvaljuje zbog toga a njihov odgovoran odnos je za primjer ostalim policijskim starješinama na lokalnom nivou“, navedeno je u saopštenju Savjeta.

Zeković reizabran za predsjednika Savjeta

Dosadašnjem predsjedniku Savjeta Aleksandru Saši Zeković produžen je mandat za još godinu.

„Savjet je pozitivno ocijenio dosadašnji rad i rezultate i jednoglasno odlučio da se mr Aleksndar Saša Zeković izabere za predsjednika u narednom jednogodišnjem periodu“, saopšteno je iz Savjeta.

Read Previous

Joanikije: SPC ni vrata adova ne mogu nadvladati, tako će biti i ovoga puta

Read Next

Đukanović: Nacionalistički krugovi zloupotrebljavaju SPC gdje god to mogu