12/10/2023

MITROPOLIT MIHAILO: Svojim Vaskrsenjem Gospod Isus Hristos nas je uvjerio da će na zemlji pobijediti ljubav, mir, pravda i istina

Danas poštovani građani Crnogorska pravoslavna crkva kao i svake godine proslavlja Vaskrsenje Hristovo kao i svi narodi Zapadne i Istočne crkve. Svojim Vaskrsenjem Gospod Isus Hristos nas je uvjerio da će na zemlji pobijediti ljubav, mir, pravda i istina, i ostavio nam za to Krst i Jevanđelje, poručio je u uskršnjoj poruci mitropolit CPC Mihailo.
 
„Danas Vaskrs Gospoda dočekujemo i slavimo u teškim uslovima uzrokovanih pandemijom korone virusa koja je odnijela veliki broj žrtava i učestvujemo u žalosti sa svima. Istovremeno treba da pobijedimo samo radi pobjede ljubavi, mira, istine i pravde nesrećnog tjelesnog čovjeka – okupatora Crne Gore i domaće protivnike, jer kainovce sve jedna ista kazna čeka“, navodi Mihailo.

Podśećaju vjernike Istočne i Zapadne crkve da do 7. Vaseljenskog sabora 787. g. nema autokefalnih crkava sem prvih pet, a to su Carigradska, Antiohijska, Aleksandrijska, Jerusalimska i Kiparska čineći pentarhiju. 

„Od 185 godine Vaseljenska patrijaršija izdaje autokefalnim crkvama tomose. U sintagmi Carigradske patrijaršije iz 1855. godine Crnogorska crkva je upisana na 9 mjesto autokefalnih crkava kao stara, a crkva u Knjaževini Srbiji na 14. mjesto kao nova crkva, kako je to konstatovao poznati srpski teolog i kanonista dr. Nikodim Milaš u svojoj knjizi ,,Pravoslavno crkveno pravo”. Aktuelni Vaseljenski patrijarh Vartolomej I kod koga sam služio u crkvi Svetog Andreja Prvozvanog i pri ambasadi Grčke u Rimu izjavio je nedavno da treba dati i ostalim pravoslavnim crkvama autokefalnost“, kaže mitropolit CPC.

Kako dodaje, njegov prvi arhiepiskop Danilo je dodao da se treba dati autokefalnost i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

„Vjernici u Crnoj Gori trebaju se umjesto svetosavskim mitovima vratiti izvornoj pravoslavnoj vjeri. Jer Sveti Cava nikada nije rekao da je Srbin. Nikada nije rekao da je pravoslavac. (vaspitavao se u katoličkim samostanima što potvrđuje i njegova tonzura). Nikada nije rekao da je Bosna i Hercegovina njegova đedovina. I nikada nije rekao da je arhiepiskop svih srpskih zemalja. Srpski patrijarh je dao tomos Makedonskoj pravoslavnoj crkvi čime je prekršio kanon po kojem to pravo pripada samo vaseljenskom patrijarhu“, navodi Mihailo.

Ovakav postupak, prema njegovim riječima, povlači odgovornost na Crkvenom sudu.

„’Pet vekova Srbin je u ropstvu čamio’, ističe se u svetosavskoj himni. Postavlja se pitanje – Đe je bila Srpska pravoslavna crkva u toku tih pet vjekova? Bila je pod Carigradskom patrijaršijom u Otomanskoj imperiji pod kojom je bila Srbija. Mudrome dosta.

Dragi vjernici, današnji dan Hristova Vaskrsenja provedite u zemlji i dijaspori svijetla obraza u ljubavi i miru sa ljudima koji kao i vi žive za Crnu Goru, jer im je to kao i svima nama jedina bezrezervna država. Pozdravljam Vas srdačnim pozdravom HRISTOS VASKRSE – VAISTINU VASKRSE“, zaključuje mitropolit Mihailo.

Read Previous

Milu određen pritvor od 30 dana!

Read Next

ZAHAROVA: Finska ambasada u Moskvi primila kovertu sa bijelim prahom