Ministarstvo DPS-u: Pacijenti na svojoj koži osjetili vaš nerad i nemar

S obzirom na uporne medijske i političke navode o listama čekanja u crnogorskom zdravstvenom sistemu, Ministarstvo zdravlja Crne Gore ima samo tri pitanja, makar za DPS, poručili su iz ovog resora u reagovanju na navode Demokratske partije socijalista.

Iz DPS su ranije su kazali da je novi sistem elektronskog zakazivanja “doživio potpuni debakl i stvorio najduže liste čekanja u istoriji crnogorskog zdravstva”.

“Ko je svim građanima Crne Gore tokom 2020. godine, a koji nijesu bili COVID ili hitni slučajevi, zabranio ulazak u Klinički centar Crne Gore i ko je potpisivao odluke o zabrani liječenja svim građanima Crne Gore? Ko će, među vama, da odgovara zbog toga? Ko je i kada odlučio da prekine praksu zabrane i obustave redovnog rada KCCG i ko je, i u kom roku, morao da nadoknadi Vaš nerad i da ispravi Vaš nemar?”, pitali su iz Ministarstva zdravlja.

Samo u vašoj realnosti, navode iz resora,  liste čekanja mogu da budu duže kad se radi nego kad se, što ste i jedino znali da “učinite” tokom pandemije, kako kažu,  “ne izvršava ništa od redovnih obaveza”.

“Ipak, dok između sebe budete vijećali o odgovorima, podsjetićemo Vas na glavni uzročnik vaše nervoze, jer građani Crne Gore znaju odgovor na ova pitanja. Vaš nerad osjetili su na svojoj koži. I to čak i prije pandemije, i smjestili su Vas gdje zaslužujete: na dno tabele po ocjenama rada. Podsjećamo, u istraživanju iz 2019. godine, Ministarstvo zdravlja nalazilo se na samom dnu tabele: zauzimalo je neugledno šesnaesto mjesto od mogućih osamnaest pozicija”, dodaju iz resora.

S druge strane, napominju, Ministarstvo zdravlja Crne Gore, pod rukovodstvom Jelene Borovinić Bojović, u najtežem zdravstvenom periodu s obzirom na pandemiju COVID 19, kako navode,”dospjelo je na čeonu prvu poziciju”.

Navode da posljednje istraživanje javnog mnjenja u kom su građani ocjenjivali rad svih resora, a u kom je “Ministarstvo zdravlja dobilo najbolje ocjene, najslikovitiji je i jedini mogući odgovor na sve Vaše prozivke”.

“Isto što i naši građani, smatraju i relevantne međunarodne institucije. Npr. crnogorski zdravstveni radnici ranije su dobili od Svjetske zdravstvene organizacije specijalnu nagradu za doprinos očuvanju zdravlja i života građana tokom pandemije koronavirusa. Imajući sve ove činjenice u vidu, ne morate se zamarati istragom odgovora na naša tri pitanja. Ona su samo retorička”, zaključili su iz ministarstva u reagovanju.