11/30/2023

Milutin Đukanović na međunarodnoj konferenciji o energetici: Stanje u Crnoj Gori je vrlo delikatno

U Budvi je danas otvorena međunarodna konferencija o energetici, pod radnim nazivom “Energy Week: Western Balkans 2022”, na kojoj su i predstavnici Elektroprivrede Crne Gore EPCG.

Učesnici konferencije su eminentna regionalna imena iz oblasti energetike i predstavnici velikih evropskih investicionih fondova, a ključne teme se odnose na značajne projekte iz domena obnovljivih izvora energije na zapadnom Balkanu, kao i na mogućnosti koje se tiču poboljšavanja uslova za saradnju u trouglu energetski sektor – država – investitor.

U uvodnom dijelu učesnicima se obratio predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović koji je kazao da priča o energetici u našem vremenu jeste priča o izboru između napretka i stagnacije.

“Ključni aspekt savremenih problema iz domena energetike jeste uvezivanje potrebe za investiranjem u izgradnju novih postrojenja i nastojanja da se ista racionalno koristi. Kada je riječ o Crnoj Gori, stanje je vrlo delikatno”, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, s jedne strane, imamo činjenicu da se, usljed odsustva vizije i stimulisanja nerada, pune četiri decenije nije ulagalo u nove proizvodne pogone, a s druge strane suočavamo se sa birokratskim poteškoćama, jer je očigledno da ni državna administracija, u dijelu koji se odnosi na energetiku, nije razvijana tako da podstiče razvoj.

Foto: EPCG
Foto: EPCG

“Kako to mijenjati? Prosto, ako su svi ključni faktori svjesni činjenice da je energetika motor razvoja svake zajednice, onda država mora da pruži svu moguću podršku energetskom sektoru, kako u pogledu usaglašavanja regulativa sa standardima XXI vijeka, tako i na planu učešća u prevazilaženju globalne energetske krize. Pred svima nama je, dakle, vrlo jasan izbor: ili ćemo nastaviti da stagniramo, kao što smo činili tokom prethodne četiri decenije ili ćemo hvatati priključak sa sistemima koji su ostvarili ogroman napredak u procesu energetske tranzicije. Od našeg izbora zavisi budućnost energetskog sektora i društvenog standarda”, poručio je Đukanović.

Konferencija traje od 6. do 8. septembra, a organizator je Invest In Network, uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore, i Odjeljenje za međunarodnu trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva.

Read Previous

Lalošević najavio: Nacionalna penzija za Mariju Vuković

Read Next

Erdogan: Evropa žanje ono što je posijala