05/30/2023

Mihailo: Za SPC Crna Gora nije država, već srpska pokrajina

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je da u Crnoj Gori lako može doći do građanskog rata, uz ocjenu “da su Srbi remetilački faktor na Balkanu i da bi trebalo malo da se spuste na zemlju, jer više nema velike Srbije”.

Gostujući na zagrebačkoj televiziji Z1, on je rekao da je novac Srpske pravoslavne crkve, izvučen iz Crne Gore, korišćen za finansiranje bijega srpskih ratnih zločinaca od Haškog suda. Prema njegovim riječima, neki od njih su se skrivali u manastirima pod upravom SPC u Crnoj Gori, pa čak i u Ostrogu.

Komentarišući Zakon o slobodi vjeroispovijesti, on je kazao da je crkvena imovina vlasništvo crnogorske države, kojoj se sada vraća.

„Da ne misle tu imovinu da daju na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ne bi je ni vraćali. Od 600 crkava i manastira mi nemamo nijednu, sve je okupirala srpska crkva, kojoj i nije stalo do crkava i manastira, već do rušenja vlasti u Crnoj Gori“; ocijenio je Mihailo.

Dodao je da bi u Crnoj Gori lako moglo doći do građanskog rata ako odredbe tog zakona ne bi bile primijenjene.

„Za Srpsku pravoslavnu crkvu Crna Gora nije država, već srpska pokrajina, a Crnogorci su Srbi, ali tu su se prevarili“, poručio je Mihailo.

On je osporio i nedavnu proslavu 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, rekavši da to nije istina.

„Srpska pravoslavna crkva postoji, postoje i vjerujući ljudi, ali bez tomosa, koga nema do Berlinskog kongresa. Kasnije je dobila drugi tomos i prisajedinila Crnu Goru i ostale pravoslavne crkve u jednu i za to je platila carigradskom patrijarhu milion i po zlatnih švajcarskih franaka“, rekao je Mihailo.

Hrvatskoj je na kraju poručio da i ona ima pravo da formira Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

„To rješava država Hrvatska. Ona na to ima političko pravo“, rekao je Mihailo.

AntenaM

Read Previous

Vučić: Plašim se da se polako briše srpsko ime crkve u CG

Read Next

Dačić plasirao još jednu lažnu vijest

Most Popular