11/30/2023

Mekalister: Izgubljeno je previše vremena, napredak moguć samo u stabilnom političkom okruženju

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister kazao je u izjavi za Pobjedu da je Crna Gora izgubila previše vremena zbog visokih političkih tenzija i pozvao političke aktere da se angažuju u dijalogu, kako bi zemlja mogla da ostvari napredak ka članstvu u EU. 

Na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, najviše glasova osvojili su Pokret ,,Evropa sad“ i koalicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista. Za formiranje vlade Crne Gore biće neophodne koalicije, a partije za sada ne izlaze sa konkretnim stavovima o tome ko bi mogao činiti buduću vlast. Istovremeno, Evropa poziva da se to desi što prije, kako bi zemlja mogla da nadoknadi izgubljeno vrijeme.

– Važno je da novoosnovane vlasti, kada budu uspostavljene, iskoriste priliku da se vrate političkoj i institucionalnoj stabilnosti i ostvare ozbiljan napredak u pogledu ključnih prioriteta vezanih za EU, posebno u oblasti vladavine prava. Ohrabrujem sve političke aktere da se angažuju u konstruktivnom dijalogu i izgradnji međustranačkog konsenzusa kako bi se ispunile želje ogromne većine građana Crne Gore da vide kako njihova zemlja ostvaruje značajan napredak ka članstvu u EU. Napredak u reformama može se postići samo u politički stabilnom okruženju, gdje se razlike mogu ostaviti po strani za napredak u prioritetnim oblastima – rekao je Mekalister za Pobjedu.

Mekalister kaže i da je zbog visokih političkih tenzija u Podgorici izgubljeno previše vremena.

– Previše vremena je izgubljeno zbog visokih političkih tenzija u Podgorici, neuspjeha u izgradnji konsenzusa i nedostatka dijaloga, a sve to ne samo da je zaustavilo napredak u reformama vezanim za EU, već je Crnu Goru gurnulo u duboku političku i institucionalnu krizu – ocijenio je njihov sagovornik.

Kazao je i da je ispratio preliminarne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora koji, kako je kazao, održavaju težnje velike većine građana Crne Gore ka članstvu u EU.

– Evropski parlament ima i nastaviće da u potpunosti podržava evroatlantsku orijentaciju Crne Gore. Ruski agresorski rat protiv Ukrajine koji je u toku donio je novi podsticaj politici proširenja, pokazujući da je riječ o strateškom i geopolitičkom ulaganju orijentisanom ka budućnosti u mir, stabilnost i bezbjednost evropskog kontinenta. U tom kontekstu, pozdravljam punu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU – istakao je Mekalister.

Iako je, kako kaže, Crna Gora često prepoznata kao predvodnik u procesu proširenja, nijedno poglavlje nije zatvoreno u proteklih šest godina.

– Previše vremena je izgubljeno zbog visokih političkih tenzija u Podgorici, neuspjeha u izgradnji konsenzusa i nedostatka dijaloga, a sve to ne samo da je zaustavilo napredak u reformama vezanim za EU, već je Crnu Goru gurnulo u duboku političku i institucionalnu krizu. Odbor za spoljne poslove je spreman da podrži Crnu Goru da čvrsto ostane na strateškom putu EU i nastaviće da pomno prati dešavanja u zemlji – zaključio je Mekalister, napominjući da će nacrt izvještaja o Izvještaju Komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu biti razmatran 26. i 27. juna.

POBJEDA

Read Previous

Ustavni sud ukinuo odluku o pritvoru za Rada Miloševića: Nema opasnosti od bjekstva

Read Next

Kod Bahmuta se predao ruski vojnik. Širi se dramatičan snimak /VIDEO/