12/10/2023

MEDOJEVIĆ UVJEREN: PZP prihvatljiv zapadnim partnerima

Nosilac izborne liste Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da je njegova stranka i on prihvatljiv zapadnim partnerima za preuzimanje sektora bezbjednosti, da bi se izvršile neophodne reforme.

– Danas je i svim zapadnim partnerima jasno da su vlade Krivokapića i Abazovića nastavile šverc i da se sada traže partije i pojedinci koji smiju, znaju i mogu da očiste zemlju od švercera cigareta i droge. PZP je sada apsolutno prihvatljiv našim zapadnim partnerima i imaćemo podršku da preuzmemo odgovornost za reforme u bezbjednosnom sektoru – rekao je Medojević.

POBJEDA: Da li je radikalizam DF-a bio presudan za Vaše povlačenje iz te političke grupacije?

MEDOJEVIĆ: Nije. Mi smo se razišli jer su neki konstituenti DF-a tražili redeficiju odnosa koji su uspostavljeni prilikom osnivanja DF-a. To je bio signal da treba da nastavimo dalje i da je DF završio svoju misiju. Veoma često sam ja bio mnogo radikalniji oko nekih pitanja nego Andrija Mandić i Milan Knežević.

POBJEDA: Očekujete li da ćete bolje proći na izborima u svojoj režiji i bez reflektovanja stavova koje protežira ta koalicija?

MEDOJEVIĆ: PZP je osnovan kao pokret grupe suverenista koji nijesu prihvatili mantru da je država važnija od demokratije i koji su se prodali Đukanoviću. Mi smo bili i ostali crnogorske patriote koji su se zalagali za suverenu, samostalnu, nezavisnu, ali demokratsku i pravnu državu u kojoj će svi narodi i građani biti pomireni i ravnopravni. Nijesmo pristali da se nacionalni identitet Crnogoraca vezuje za DPS, Đukanovića i mafiju. I danas se vidi koliko smo bili u pravu. PZP danas nosi luču crnogorstva, koje je i evropsko i demokratsko i državotvorno. Koje nije ni protiv Srba, ni protiv Bošnjaka, ni protiv Albanaca, ni protiv Hrvata. Samo je protiv mržnje, podjela, mafije, lopova i kriminalaca.

POBJEDA: Ranije ste iskazali spremnost, ali i želju da vodite bezbjednosni sektor. Ipak, nijedna od prethodnih vlada to nije prihvatila. Očekujete li da bi se to moglo promijeniti nakon izbora i formiranja nove vlade?

MEDOJEVIĆ: Nakon pada DPS-a glavno pitanje je bilo kako formirati vladu koja će nastaviti šverc cigareta i droge. Svi mafijaši i šverceri su znali da, ako ja preuzmem koordinaciju reformi službi bezbjednosti, da će to odmah zaustaviti šverc cigareta i razbiti narkokartele. Radi se o milijardama eura.

Zato su lako našli likove poput Krivokapića, Vukšića, Abazovića i Spajića koji su bili spremni da ne diraju u poslove mafije i da za to uzmu milione eura. Ja sam bio problem jer znam sve o švercu i znam kako to da zaustavim. A do mene nijesu mogli da dođu.

Danas je i svim zapadnim partnerima jasno da su vlade Krivokapića i Abazovića nastavile šverc i da se sada traže partije i pojedinci koji smiju, znaju i mogu da očiste zemlju od švercera cigareta i droge. PZP je sada apsolutno prihvatljiv našim zapadnim partnerima i imaćemo podršku da preuzmemo odgovornost za reforme u bezbjednosnom sektoru.

POBJEDA: Kakav je stav Vaše partije o članstvu zemlje u NATO? Vidite li to kao iskorak ili, kako su Vaši prethodni saradnici često naglašavali, pogrešan potez?

MEDOJEVIĆ: Pokret za promjene je prozapadna politička partija. Od osnivanja se zalažemo za članstvo u NATO, ali insistiramo da se o tome izjasne građani na referendumu. Ja lično imam odličnu saradnju sa različitim komponentama NATO, posebno oko pitanja organizovanog kriminala i njegovog političkog uticaja na Zapadnom Balkanu. Jedan sam od rijetkih političara koji je kao opozicioni lider tri puta bio u sjedištu NATO i to isključivo oko pitanja uticaja narkokartela na nacionalnu bezbjednost. I sjutra i u novoj vladi, kada ja preuzmem odgovornost za reforme u ovoj oblasti, imaću punu podršku zemalja NATO u sprovođenju reformi koje treba da rezultiraju efikasnoj borbi protiv duvanskih i narkokartela koji su zbog svog transnacionalnog karaktera postali bezbjednosna prijetnja zemljama NATO.

POBJEDA: Što je sa odnosom prema Rusiji? Podržavate li sankcije Moskvi koje je uvela EU, a primijenile mnoge druge zemlje?

MEDOJEVIĆ: PZP je suverenistička partija i insistiramo na ispunjavanju naših međunarodnih obaveza, ali i zaštiti interesa Crne Gore. Osuđujemo agresiju Rusije na suverenu Ukrajinu, podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali oko pitanja sankcija prema Rusiji cijenimo da bi sa našim zapadnim partnerima morali postići i neki dogovor oko kompenzacija šteta koje Crna Gora ima zbog uvođenja sankcija. Sankcije Rusiji od strane Crne Gore neće imati nikakav uticaj na Rusiju, ali će imati negativan efekat na Crnu Goru. Da sam ja premijer Crne Gore, tražio bih od naših zapadnih partnera da nadoknade ogromne finansijske štete koje imamo zbog uvođenja sankcija. Posebno, kada vidimo da su neke kompanije iz SAD i UK najveći dobitnici rata u Ukrajini. Veoma cijenim pozicije Erdogana i Turske u ovoj krizi i mnogo učim iz njihovih geostrateških poteza.

Zašto Novović štiti Spajića?


POBJEDA: Crnu Goru potresa afera o navodnim vezama kontroverznog južnokorejskog biznismena sa liderom PES-a Milojkom Spajićem. Imamo teške optužbe na njegov račun od strane njegovih dojučerašnjih saveznika uključujući i Vas. Da li je nakon svih ovih dešavanja uopšte realno formirati vladu?

MEDOJEVIĆ: O tome sam sve rekao. Suština te afere je da je to pitanje za predsjednika države Jakova Milatovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. Pitanja su: da li je moguće da nakon izbora opstane PES, to pitam predsjednika Milatovića, a Novovića ponovo pitam zašto štiti Spajića. To je suština.

POBJEDA

Read Previous

Po 200 eura za policajce angazovane za Dan nezavisnosti i inauguraciju

Read Next

Bojović: Završnica predizborne kampanje pretvorila se u svojevrsnu političku i pravnu lakrdiju