12/10/2023

Marović: Učešće koalicije ZBCG u Vladi nije dobrodošlo

Bivša ministarka i članica grupe javne politike Balkan u Evropi Jovana Marović smatra da nećemo uskoro dobiti novu vladu jer su svi u igri. Ona je u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” kazala da je predizborna kampanja bila ohrabrujuća, ali da post izborna dešavanja ne ulivaju nadu. Smatra da bi u jednom mandatu stabilne vlade moglo da se govori o ozbiljnom napretku ka EU.

Nova Vlada mora biti evropska i građanska, kaže ona.

“Možda nam je ova kampanja bila drugačija, možda je to dobar znak da idemo ka napretku, ali ono što vidimo u post izbornom periodu nije ohrabrujuće”, kazala je ona.

Marović ocjenjuje da nećemo uskoro dobiti novu Vladu jer su svi u igri.

“Jedan scenario je PES sa Demokratama i manjinskim partijama, druga je ono što je Spajić najavio koji nije isključio Za budućnost CG bez manjinskih partija, a treća je podrška DPS-a manjinskoj vladi. Ako se i usaglasi koalicija koja bi činila vladu, to je tek početak”, rekla je ona.

To što PES neće sa DPS-om i GP URA, komentariše da ne bi isključila ni jedne ni druge, jer se više puta pokazalo da ono što ste izgovorili danas, ne važi sjutra, a zavisi i od pritisaka sa raznih strana.

Smatra da je teško da se usaglase interesi partija u vladi u kojoj bi bili svi, osim onih koje su činile koaliciju sa DPS-om.

“Za budućnost Crne Gore je koalicija čije učešće nije dobrodošlo i bilo pozdravljeno od međunarodnih partnera”, rekla je ona i dodala da manjinske partije uvijek imaju najbolju pregovaračku poziciju.

Kazala je da je raduje što Milatović želi da čuje civilni sektor, ali je njegova uloga ograničena, te da će pravi razgovori biti tek sa novom vladom.

Komentarišući izvještaj EP rekla je da je više politički nego EK i da su po poruke iste nekoliko godina unazad. Parlament izražava žaljenje jer ni jedno poglavlje nije zatvoreno posljednjih šest godina.

Marović je podsjetila da blokadu u procesu pregovora imamo duže od tri godine.

“Zbog duboke polarizacije mi smo imali problem sa imenovanjima u pravosuđu, a zbog te dvotrećinske većine potrebne u parlamentu i upravo jedan od razloga je i proces evropskih integracija, jer smo mi promijenili Ustav zbog te dvotrećinske većine, upravo zbog procesa uslovljavanja EU. Međutim, mi se u posljednje tri godine pitamo da li naš sistem uopšte funkcioniše zbog duboke političke krize, jer nemamo većinu”, kazala je ona.

Istakla je da je pred nama neizvjestan pregovor političkih partija i da će sve biti važnije od reformi. Tako da, kako je kazala, nijesmo ni spremni za zatvaranje poglavlja.

Smatra da se sve partije u parlamentu moraju dogovoriti o prioritetima u procesu pregovora.

“Mi smo otvorili poglavlja 23 i 24 i tada su definisana mjerila koja moramo ispunili kako bismo ispunili svoje zadatke. To su imenovanja u pravosuđu i to zavisi od parlamenta i partije to mogu dokazati tako što bi zaključili određeni sporazum kojim bi se definisali prioriteti u okviru jedne godine. Ako bismo ispunili taj plan u okiru jedne godine onda bi se nazirao kraj samog procesa”, kazala je ona.

Smatra da je Crna Gora i dalje u najboljoj poziciji u odnosu na države regiona.

“Bez obzira na taj zastoj, kada uporedite sa ostalim državama, mi smo ipak država koja je ostvarila napredak u okviru svih pregovaračkih poglavlja. Mi smo država koja nema bilateralne sporove: zaista bi u jednom mandatu stabilne vlade moglo da se govori o ozbiljnom napretku ka EU”., smatra Marović.

Izvor, foto: RTCG

Read Previous

Đevojačko prezime i rodna ravnopravnost

Read Next

Policajac povrijeđen prilikom privođenja, hospitalizovan u Risnu