12/11/2023

Mamula – Crnogorsko kulturno dobro i turistička

atrakcija

bez ijedne državne zastave! (video)

Čuveno ostrvo Mamula, kolokvijalnog naziva Lastavica, sa utvrđenjem iz 19. vijeka, krasi ulaz u Bokokotorski zaliv. 

Tvrđava je dugo bila prepuštena vremenu i avanturistima koji su željeli da makar na momenat osjete duh čuvene Rondine iz perioda Mletačke republike.

Sada je tvrđava, odnosno cijelo ostrvo prava turistička atrakcija, sa luksuznim hotelom, restoranom, bazenima i nijednom crnogorskom zastavom!

Da je nekadašnje stanje Mamule, kada je bila prepuštena sama sebi, bilo zabrinjavajuće, jasno je bilo onog trenutka kada je stepenište počelo da se urušava i kada je bilo izvjesno da čuveno crnogorsko antifašističko zdanje neće opstati u svom simboličnom kružnom obliku. Ipak, ostrvo ubrzo dobija svog novog vlasnika – kompaniju Orascom Holding Mamula Montenegro iz Herceg Novog, koja je kćerka firma egipatsko-švajcarskog holdinga Orascom Development, iza kojeg stoji egipatski milioner Samih Saviris.

Da kao država možemo biti ponosni na sadašnji izgled ostrva, prikazuju i snimci koje su nam poslali čitaoci, oduševljeni prizorom koje su posjetili, a ipak zabrinuti činjenicom da na crnogorskom, antifašističkom stjecištu, koje se nalazi pod zaštitom UNESCO, nema nijedne državne zastave.

Vlasnik jeste egipatski milioner, ali podsjećamo da je Mamula dio Crne Gore, krasi njenu obalu i njenu kulturnu baštinu, ukazuje na crnogorsku istoriju i čini dio njene antifašističke tradicije, pa je za očekivati da se crnogorska zastava vijori, i to ne na bilo kojem mjestu, nego na centralnom.

Lastavica je čuvar ulaza u Bokokotorski zaliv i svaki brod koji mu se bliži, prvo ugleda ostrvo na kojem ne postoji nacionalno obilježje!?

Ovim povodom uputili smo pitanja Dragani Bećirović iz Magne, agencije za odnose sa javnošću hotela “Mamula Island”, koja nam je, nakon više upita, odgovorila da još nije dobila stav menadžmenta po tom pitanju, pa nam ne može dati informaciju zašto crnogorske zastave nema, kao ni da li će je i kada biti na tom crnogorskom kulturnom dobru.

Read Previous

Posljednje tri decenije Crnogoraca u regionu 126.000 manje

Read Next

Uhapšen Hasbula Magomedov