12/10/2023

Maloljetnici nastavili da zastrašuju i nakon najavljenih krivičnih prijava, žrtve čekali u školskom dvorištu

Ni najava Osnovnog državnog tužilaštva da će policija podnijeti krivične prijave za nasilničko ponašanje protiv grupe maloljetnika, koji su prije nekoliko dana napali i tukli trojicu gimnazijalaca i prijetili im dan kasnije, nije zaustavila napadače, kazao je Darko Saveljić, otac djeteta koje je prije par dana bilo žrtva nasilja. Zato je Udruženje Roditelji danas poslalo apel Vladi i Ministarstvu unutrašnjih poslova u kojem traži od premijera Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da hitno urade sve iz svoje nadležnosti da zaštitite grupu srednjoškolaca koji trpe nasilje i prijetnje posljednja tri dana, i osjećaju se potpuno nezaštićeno u svojoj državi.

Tri učenika podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović“ povrijeđena su u ponedjeljak oko 19 sati, kada ih je u blizini te obrazovne ustanove, ispred obližnjeg kafića, napala grupa tinejdžera.

Oni su se ponovo u utorak našli na meti istih napadača, koji su ispred Gimnazije doveli i pojačanje – više desetina vršnjaka. Sačekali su ih prije početka časova, prijetili im zbog prethodne prijave policiji, nazivali pogrdnim imenima i pozivali na tuču.

I tu nije bio kraj. Ponovili su isto i dan kasnije odnosno u četvrtak veče kada su se s istom namjerom okupili ispred škole, ali je incident izbjegnut jer je jedan od tinejdžera koje su tražili uspio da napusti dvorište sa zadnje strane. To je učinio tako što se vratio u školsku zgradu i iskočio kroz prozor, bez ičije zaštite i podrške.

Jedna majka nasilje nad kćerkom krije od supruga koji je neuračunjiv i koji bi pošao da ubije nasilnika

“Ni najava Osnovnog državnog tužilaštva da će policija podnijeti krivične prijave za nasilničko ponašanje protiv grupe maloljetnika, koji su prije nekoliko dana napali i tukli trojicu gimnazijalaca i prijetili im dan kasnije, nije zaustavila napadače. Sinoć oko 19 sati oni su opet bili kod Gimnazije “Slobodan Škerović”, a ovoga puta otišli su korak dalje, pa su žrtve čekali u školskom dvorištu. Kada ih je ugledao, jedan od dječaka koji su bili žrtve napada maloljetnih nasilnika, vratio se u školu i iskočio kroz prozor na prizemlju sa druge strane, kako bi izbjegao susret”, naveo je Saveljić na svom Facebook profilu.

Saveljić je uputio javni poziv predsjedniku države, premijeru i predsjednici Skupštine da se uključe u rješavanje problema vršnjačkog nasilja.

“Ne deklarativno već djelima. I ne za mjesec ili dva nego danas”, poručio je Saveljić.

Kaže da mu je desetine roditelja pisalo da slične traume doživljavaju i njihova djeca.

“Samo što se oni boje da prijave zbog straha zbog odmazde. Jedna majka nasilje nad kćerkom krije od supruga koji je neuračunjiv i koji bi pošao da ubije nasilnika… Eto dokle smo dogurali kao društvo”, istakao je Saveljić.

Ne smijemo dozvoliti da jedno dijete od 16, 15 ili 9 godina živi u strahu da li će bezbjedno doći do kuće iz škole

Zato je Udruženje Roditelji danas poslalo apel Vladi i Ministarstvu unutrašnjih poslova u kojem traži od premijera Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da hitno urade sve iz svoje nadležnosti da zaštitite grupu srednjoškolaca koji trpi nasilje i prijetnje posljednja tri dana, i osjećaju se potpuno nezaštićeno u svojoj državi.

“Tražimo da danas, hitnim, simultanim aktivnostima sa ostalim nadležnim institucijama poput policije, tužilaštva i sudova ova djeca budu sigurna i da se time pošalje poruka kako njihovim napadačima, ali i svima ostalima koji se bave sličnim stvarima, da od danas takvo ponašanje u našoj zemlji nije prihvatljivo. Znamo da je dio institucija reagovao ali moramo da primijetimo na osnovu onoga što smo dobili kao infomaciju, da su reakcije bile prilično spore i nedovoljo snažne. Pokazale su, ono na šta smo više puta ukazovali, pa i na protestu roditelja početkom marta gdje se i Vi bili prisutni, da sistem naše države ne reaguje ni brzo ni adekvatno kada se ovakvi slučajevi dese”, ističu iz Udruženja.

Poručuju da država ne smije dozvoliti da jedno dijete od 16, 15 ili 9 godina živi u strahu da li će bezbjedno doći do kuće iz škole, i da njhovi roditelji treba da se svakodnevno preispitiuju jesu li smjeli da ih puste napolje.

“Ne smijemo da dozvolimo da kada im ipak desi nasilje da čekaju satima pa i danima da daju izjave u policiji, da čekaju danima da tužilac kvalifikuje djelo, .. a da s druge strane osumnjičeni počinioci ne budu kontaktirani i privođeni zbog svega što rade, i da njihovi roditelji i staratelji ne budu kažnjeni. Ako treba da se naprave posebne procedure za ove slučajeve, dajte da ih napravimo da znamo da imamo prioritete da zaštitimo djecu čak i onda kada se u zemlji dešavaju vanredne/pojačane bezbjednosne aktivnosti. Uradite sve što je u Vašoj moći da se ovo zaustavi konačno, jer se niko od nas roditelja i naše djece ne može osjećati zaštićeno kada čujemo za ovakva dešavanja ili im svjedočimo”, poručuju iz Udruženja.

Prema podacima Informacionog sistema crnogorskog obrazovanja, tokom školske 2022/2023 godine, direktori obrazovno-vaspitnih ustanova su do 7. marta prijavili 79 slučajeva nasilja. Broj učenika koji trpe nasilje bio je 60, a broj učenika koji vrše nasilje 119. U pitanju nije samo fizičko nasilje, već psihičko, verbalno, sajber…

U međuvremenu, Prosvjetna zajednica pisala je Vladi da ukloni oznaku tajnosti sa Izvještaja o vršnjačkom nasilju.

“Objavljivanje pomenutog dokumenta moglo nam je dati uvid u pozitivne i negativne strane Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma na osnovu kog bi se izradio novi akcioni plan”, ističe Prosvjetna zajednica.

Nažalost, dodaju, neodgovornost državnih zvaničnika koji nijesu bili u stanju da pogledaju istini u oči i priznaju poražavajuće rezultate, dovela je do niza incidenata u našim školama.

“U nedostatku zaštitara učenici mogu bez problema unijeti oružje u škole. Ne postoji nikakav mehanizam za sprečavanje vršnjačkog nasilja, a školama su vezane ruke: jedino što nastavnici mogu uraditi je dati nižu ocjenu vladanja koja, očekivano, nema nikakav efekat za korekciju ponašanja. Postavlja se pitanje: da li crnogorski političari zaista žele da se desi neka veća nesreća u kojoj će neko dijete ili djeca izgubiti život pa da tek onda krenu u rješavanje problema? Kada se nesreća desi – kasno je”, poručuju iz Prosvjetne zajednice.

Podsjećamo, prije godinu dana 42. Vlada Crne Gore je tokom tehničkog mandata donijela odluku da proglasi tajnim ovaj dokument koji je izuzetno značajan za javnost.

Read Previous

Danka objavila sramne poruke koje dobija – jezive prijetnje i poziv na linč

Read Next

Danas je Veliki petak