12/05/2022

Malim fudbalom do velike Srbije

U sklopu obilježavanja Vaskršnjih praznika u Mojkovcu se održava turnir u malom fudbalu. Ni prvi ni jedini turnir koji se održava povodom značajnijih datuma koje društvena zajednica ili njeni djelovi obilježavaju u Crnoj Gori. Demokratija je i „osvježilo je“!, poručuje Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor nevladinog udruženja Forum slobodnih građana “Luča”.

Kako navodi, datumi koji se obilježavaju i koriste kao povod za kulturne i sportske manifestacije nijesu sporni.

“Ono što uznemirava je način na koji se pojedine grupe i pojedinci ove događaje koriste za širenje šovinizma pod plaštom „očuvanja“ nacionalnih interesa! Dvorana okićena zastavama druge države, zastavama koje imaju istorijsku simboliku (dvorska zastava Kraljevine Crne Gore), trobojkama sa ocilima koja pokušava da liči na zastavu Srpske pravoslavne crkve, zastavama na kojima je silueta Kosova sa trobojkom i grbom neke tuđe države i dinastije odaje sliku kao da se turnir održava u jednoj susjednoj državi. Mada smo uvjerenja da se ni jedan turnir u toj tamo njihovoj državi ne održava sa ovom scenografijom i nazovi muzičkim aranžmanom. Muzička potka koja prati odigravanje utakmica liči na neke euforične događaje 90′-tih. Pjesme posvećene „srpskom rodu“, osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, žal za Kosovom, odišu nacionalizmom i vrlo su neprijatna slika za bilo koga ko baštini građansku orjentaciju, uvažavanje drugoga i drugačijega!”, navodi Mrvaljević.

Kako dodaje, u dvorani ne postoji nijedna državna zastava Crne Gore!

“Pojedine ekipe su tražile da se postavi državna zastava ali pošto je to odbijeno i oni su napustili su turnir! Ovih dana i predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić čestitao je Vaskršnje praznike isključivo i samo vjernicima Srpske pravoslavne crkve? Negiranje slobode vjeroispovijesti od strane jednog zvaničnika bi trebalo da bude zvono za uzbunu! Sličan događaj se dogodio i prije pet mjeseci u ovom gradu! U decembru prošle godine je jedan human povod, prikupljanje pomoći za jednu porodicu iz Pljevalja, u organizaciji udruženja „Srbi za Srbe“, iskorišćen za održavanje sramnog turnira u malom fudbalu na kom su učestvovale ekipe sa skaradnim nazivima: „General Ratko“ i „Šubare“, i na kom su tribine bile okićene četničkom ikonografijom!”, navodi on.

Forum Slobodnih Građana „LUČA“ kao nevladino udruženje koje radi na izgradnji građanskog društva kroz zaštitu, promociju i jačanje ljudskih prava, demokratskih, društvenih i identitetskih vrijednosti Crne Gore i očuvanje njenih tekovina, ne može i neće ostati nijemo na ovakve provokacije i poniženje ustavnih vrijednosti.

“Uvažavajući pravo svakog pojedinca da se nacionalno i vjerski izjašnjava prema svom ličnom uvjerenju, nedopustivo je negiranje i ignorisanje postojanja bilo koje druge nacije ili vjeroispovijesti! Negiranje države Crne Gore je krivično-pravno kažnjivo i u suprotnosti sa našom i evropskom sudskom praksom. Ostaje nejasno na koji način se nacionalna struktura stanovnika Mojkovca izmijenila u mjeri da ne postoje prosta objašnjenja. Sam niz rezultata poslijednjih popisa stanovništva ukazuje da je na sceni politički inženjering. Kako je došlo do razlike koje bi se đedovi postiđeli?”, pita se Mrvaljević.

Kako je moguće da 1971. godine, u ovom gradu, bude popisano 9409 Crnogoraca i 194 građanina kao Srbi?

“Kako je moguće da je 1981. godine popisano u tom istom Mojkovcu 10326 Crnogoraca i 152 Srbina? Da li je to krađa očevske i đedovske volje? Ili se kad su prestale da se primaju boračke penzije pronašao drugi mentor, kome za volju sinovi promijeniše nacionalno određenje?”, pita Mrvaljević.

Još ne vide kako na ovo reaguju državne institucije.

“Policija će vjerovatno ići linijom ne zamjeranja, tužilaštvo neće naći biće krivičnog djela, lokalna vlast će se praviti mrtva, a patrije će uglavnom prećutati uz nekoliko časnih izuzetaka! Obaveza je svakog pojedinca, da se lično u grupama i organizacijama u kojima djeluje, radno ili slobodnom voljom, suprotstavi ovakvim malignim pojavama! Jer ovo nije stvar političkog, vjerskog ili nacionalnog identiteta već civilizacijska tekovina i antifašistička vrijednost! Ovim pojavama se vesele samo mentori koji su van Crne Gore i njihovi kolaboracionisti i sluge! A mi građani smo svojevoljno osuđeni da živimo i djelujemo u ovoj našoj domovini! I mi smo odgovorni kakva nam je!”, zaključuje Mrvaljević.

Read Previous

Kako su Dritan, Milo, Raško, Joko i ostali otkrili svoju žensku stranu

Read Next

Bratićka čestitala čelnicima crkve Srbije i pravoslavnim vjernicima Vaskrs