12/08/2023

Mala pukotina na teflonskom tiganju može da oslobodi hiljade čestica plastike

Nova studija je otkrila koliko bi sitnih plastičnih čestica moglo prodrijeti u našu hranu nakon kontakta s posuđem u kojem se kuva, pokazavši da mala pukotina na teflonskom tiganju potencijalno oslobađa čak 9.100 čestica.

Neprijanjajuće posude i tiganji obloženi teflonom postupno gube premaz tokom korišćenja i pranja, što bi moglo da predstavlja problem tokom pripreme jela. Međutim, teško je procijeniti koliko se plastike oslobađa.

Novo istraživanje bavi se mikroplastikom (manjom od 5 milimetara) i nanoplastikom (još milionima puta manjom), zaključujući da bismo s vremenom mogli imati posla s velikim brojem fragmenata plastike tokom vremena.

“To nas snažno upozorava da moramo biti pažljivi pri izboru i korišćenju posuđa za kuvanje kako bismo izbjegli kontaminaciju hrane”, kaže Jouhong Tang, inženjer mašinstva i materijala sa Univerziteta Flinders u Australiji.

U pokušaju procjene rizika, tim je koristio ono što je poznato kao Ramanova tehnika snimanja za proučavanje mikroplastike i nanoplastike na teflonskom premazu na molekularnom nivou putem raspršenja fotona. Takođe su primijenili prilagođene algoritme kako bi izračunali koliko bi se ovog premaza moglo odlijepiti i naći put do hrane.

Istraživači su izrezali posuđe obloženo teflonom na male komadiće i, kako bi simulirali proces kuvanja (ali ovaj put bez hrane, vode ili ulja), koristili posude od različitih materijala (nerđajući čelik, vuna, plastika i drvo) po posuđu.

Puknuti premaz mogao bi prouzrokovati oslobađanje čak 2,3 miliona sitnih čestica tokom pripreme obroka, prema brojkama – to se temelji na 30 sekundi kuvanja ako je varjačom oštećena teflonska površina.

Dodatna zabrinutost je da je teflon (ili politetrafluoroetilen) u porodici onog što je poznato kao „vječne hemikalije“ koje ostaju u okolini: per- i polifluoroalkilne supstance (PFAS) koje se povezuju s raznim zdravstvenim problemima.

“S obzirom na činjenicu da PFAS predstavlja veliku zabrinutost, te teflonske mikročestice u našoj hrani mogle bi da predstavljaju zdravstveni problem”, kaže Čeng Fang, naučnik za materijale sa Univerziteta Njukastl u Australiji.

Iako još uvijek postoje pitanja o tome koliko bi ovo oslobađanje mikroplastike i nanoplastike moglo biti uobičajeno i opasno, istraživači pozivaju na dalje istraživanje mogućih učinaka kontaminacije tokom kuvanja.

Moguće je da bi starije posude i tiganje trebalo izbaciti iz upotrebe nakon određenog vremena.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science of The Total Environment.

N1

Read Previous

Đukanović: Pred nama je ključna dekada za zelenu transformaciju

Read Next

Śutra protest građana ispred Skupštine