12/10/2023

Makron optužio Rusiju da je sila koja destabilizuje Afriku

Francuski predsjednik Emanuel Makron optužio je Rusiju da je “sila koja destabilizuje Afriku”, izražavajući žaljenje što je ta zemlja izabrala da “nema korisnu ulogu za međunarodnu zajednicu”.

„Ta zemlja je destabilizujuća sila u Africi putem raznih privatnih formacija koje dolaze da pregaze i iznuđuju civilno stanovništvo“, rekao je Makron za radio France Info i televiziju Frans 24 na marginama međunarodnog samita o „novom globalnom finansijskom paktu“.

Makron je rekao da je to konstatovao UN u Centralnoafričkoj Republici, gdje se nalaze pripadnici ruske paravojne grupe Vagner.

Prema njegovim riječima, Rusija se sama dovela u situaciju da više ne poštuje međunarodno pravo.

Francuski predsjednik je dodao da je u suštini Rusija jedna od rijetkih kolonijalnih sila 21. vijeka koja vodi „rat imperije“ sa svojim susjedom Ukrajinom.

Makron je dodao da će se javiti na telefon ako bi ga sjutra zvao ruski predsjednik Vladimir Putin.

„Ako me pozove da nešto predloži, prihvatiću, jer je Francuska oduvijek bila sila koja pomaže i posreduje“, rekao je Makron, ali je dodao da je nastavak dijaloga jedino moguć ako postoji poštovanje međunarodnog prava, koje omogućava život u miru.

IZVOR: Agencije

Read Previous

NATO završio najveće vazdušne vježbe u Evropi

Read Next

Putinov avion poletio prema sjeveru pa nestao sa radara; Konvoj Wagnera na 300 kilometara od Moskve; U Prigožinovom kabinetu pronađeno 47 miliona dolara