12/10/2023

M PORTAL: „Mali Gringo je čuvao Milačića, davali smo mu pare prije par mjeseci, reći ću mu da vidi to za tebe“

Da li je nakon intervencije škaljarskog klana, preko visokih predstavnika nove vlasti, Zoran Perović pušten na slobodu?

Ime Mila Radulovića „Kapetana“, jednog od ključnih ljudi organizovane kriminalne grupe „Škaljari“, kojeg su 14. oktobra 2020. godine oteli, a nakon dvomjesečnog mučenja i ubili 21.12.2020. pripadnici suprotstavljene OKG „Kavači“, pojavljuje se i u „SKY ECC“ komunikacijama koje su Škaljarci vodili na sam dan parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine, ali i nakon toga. Radulović je tada, zajedno sa ostalim pripadnicima svoje kriminalne grupe, razmatrao mogućnosti za vršenje političkog uticaja na novu vlast i ostvarivanje ciljeva koje su Škaljarci imali, ali i vodio živu komunikaciju sa ljudima iz štabova koalicione liste „Za budućnost Crne Gore“.

Upravo je Mile Radulović „General“ koji se pominje u ranijim „SKY ECC“ transkriptima koje je M portal objavio protekle sedmice, a takođe se odnose na izborni dan i dešavanja u susret samim parlamentarnim izborima. Naime, Radulovića su „odabrani“ pripadnici Škaljarskog klana u internoj komunikaciji oslovljavali nadimkom „General“, zbog visokog položaja koji je zauzimao u hijerarhiji klana, ali i zbog moći koju je imao ne samo među Škaljarcima, već i šire. Za ostale nižerangirane pripadnike klana, suprotstavljenje kriminalne grupe i one koji su eventualno imali priliku da ga upoznaju, Mile Radulović je bio „samo“ Kapetan.

Dan nakon parlamentarnih izbora, 31. avgusta 2020. godine, „General“ u „SKY ECC“ komunikaciji pod šifrom KJT8N6 razgovara sa Zoranom Perovićem (šfira D16AD5), koji se u tom trenutku nalazi u istražnom zatvoru u Spužu, pod optužbom da je bio jedan od nalogodavaca bombaškog napada na kuću šefa sprovodničke službe zatvora u Spužu, Saše Burića. Njihov razgovor se odnosi na mogućnost oslobađanja Perovića u novonastalim političkim okolnostima. To je prijedlog upravo Mila Radulovića za šta, prema analizama službi bezbjednosti, planira da izvrši uticaj na organe vlasti. On u ovoj „SKY ECC“ komunikaciji objašnjava Peroviću da je pripadnik OKG „Škaljari“ Srđan Vukić na dan izbora obezbjeđivao Marka Milačića, predsjednika „Prave Crne Gore“ koja je članica koalicije „Za budućnost Crne Gore“, da se Vukić javljao „Generalu“ iz izbornog štaba tokom izbornog dana, te da su „General“ i Milan Vujović (nadimak „Surf“, pripadnik OKG „Bar“, ogranak Škaljarskog klana) par mjeseci prije toga davali novac Milačiću.

Zoran Perović se pojavljuje u brojnim „SKY ECC“ komunikacijama, a M portal je već objavljivao prepiske u kojima je on označen kao osoba za kontakt sa bivšim generalnim sekretarom Vlade Crne Gore Božom Milonjićem. Milonjić je ranije, kao advokat, zastupao Perovića u nekim slučajevima, pa je upravo Perović, prema „SKY ECC“ komunikacijama, bio osoba koja je Milonjiću dostavila tražena četiri kriptovana telefona. Sam Milonjić je svoj kriptovani telefon sa „SKY ECC“ aplikacijom aktivirao 6. januara 2021. godine, koristeći nadimak „Iguman Stefan“.

Zoran Perović je u maju 2021. godine oslobođen optužbi za krivično djelo zbog kojeg je bio u istražnom zatvoru. Službe bezbjednosti koje su obrađivale ovaj materijal sa „SKY ECC“ aplikacije u svojim analizama konstatuju i sljedeće:

„Sirovi materijal sa Sky platforme je dostupan policiji Crne Gore, te je isti analiziran od strane policije i tužilaštva. Međutim, nezakonit uticaj koji je Vukić Srđan potencijalno vršio, u ime OKG “Škaljari”, na Milačić Marka, nikada nije bio predmet istrage. Potencijalni razlog nepostupanje mogu biti koruptivne radnje, preduzete prema nosiocima tužilačke / policijske funkcije u Crnoj Gori. Napominjemo da je u javnosti objavljena fotografija sastanka Marka Milačića sa novoizabranim direktorom policije Crne Gore, Brđanin Zoranom, te bi ovaj odnos trebao biti predmet pažnje, po otvaranju istražnih radnji“. 

„General“ lično komunicira sa Srđanom Vukićem (šifra MIBD4I) 18. septembra 2020. godine o tome šta treba uraditi da bi Zoran Perović bio oslobođen. Međutim, u ovom dijelu komunikacije nije dostupno ono što je Vukić pisao, već postoje samo poruke koje je njemu slao Mile Radulović.

Srđan Vukić je tokom izbornog dana, 30. avgusta 2020. godine, intenzivno koristio „SKY ECC“ aplikaciju preko koje je komunicirao sa dvojicom prijatelja – jedan od njih se sumnjiči za učešće u ubistvu Dragana Ristića – Čađa (59) u Beogradu 10. septembra 2020. godine, a drugi je Zlatko Drašković, pripadnik kriminalne grupe koja je ubila Nemanju Prelevića i Danila Pekovića u oktobru 2020. godine.

Grupna komunikacija F96568:45 u kojoj su Vukić, Drašković i treća osoba prepuna je fotografija iz izbornog štaba Marka Milačića, koje je Vukić slao svojim prijateljima uz rezultate izbora, kao i fotografija sa konferencija za medije koalicije „Za budućnost Crne Gore“, kojima je Vukić očigledno prisustvovao. Službe bezbjednosti u svojim analizama konstatuju da Vukić u ovim komunikacijama „implicira bliskost sa novom vlašću u Crnoj Gori, te budući povoljan položaj OKG „Škaljari“ u novonastalim okolnostima“.

Vukić svojim sagovornicima šalje fotografije sa Milačićem uz opis „Naše vrijeme tek dolazi“.

Vukić 30. avgusta 2020. godine piše Draškoviću u 17 sati i 42 minuta da je „u policiji rasulo da su se potukli policajci između sebe“, a u 17 sati i 49 minuta ga jedan od sagovornika pita da li su provjerili „to za Nikšić, da li su Kavčani tamo“.

24. septembra 2020. godine Vukić svojim prijateljima u istoj „SKY ECC“ grupnoj komunikaciji šalje fotografiju sa proslave izborne pobjede dotadašnje opozicije, koja je održana kod doskorašnjeg predsjednika Opštine Budva, Marka Bata Carevića. On detaljnije objašnjava da su na fotografiji Zdravko Krivokapić, Daka Davidović i Bato Carević „na proslavi kod Bata“ i u nastavku dodaje „A je*aćemo majku nekome ubrzo“, dok mu jedan od sagovornika mu odgovara da je „Daka pravi čovjek“. Vukić dodaje „Svi su tu baš, čitava ova naša strana u skupštini“, na što mu sagovornik odgovara „Hvala Bogu! E ako se sad ne je*e majka nekome i ne stane na noge onda neka sve ode u ku*ac i mi sa njima. Ajde gruvaj samo..“. Vukić sa proslave kod Carevića zaključuje „Naše vrijeme je uskoro tu, sad ćemo sve da uzmemo“.

Read Previous

Mićović u Morači uručio Mandiću zahvalnicu

Read Next

Prst u oko Vučiću: Funkcioneri iz Evrope i svijeta dolaze na Prajd uprkos zabrani