12/11/2023

Litije u Beogradu

Gardisti Vojske Srbije unijeli su večeras ćivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) u portu Vaznesenjske crkve u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kovčeg u kojem se čuvaju mošti sveca, prenijet je u Beograd iz mjesta njegovog stalnog prebivanja, manastira Lelić kod Valjeva, dodaje se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Dočeku su prisustvovali poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije, delegacija Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, nakon čega je počelo praznično bdjenje.

SPC je saopštila da će mošti vladike Nikolaja u četvrtak biti izložene na poklonjenje i cjelivanje u Vaznesenjskoj crkvi, a da će u Beogradu boraviti do nedelje, 27. maja u hramu Svetog Save.

Ćivot sa moštima biće sjutra  pronijet ulicama Beograda na čelu Spasovdanske litije, povodom slave Grada Beograda, do hrama Svetog Save, gdje će patrijarh Porfirije služiti moleban i obratiti se okupljenima.

Vladika Nikolaj (Velimirović) umro je u Americi, njegovi posmtni ostaci prenijeti su u Srbiju 1991. i sahranjeni u rodnom Leliću, kraj Valjeva. Sabor SPC ga je kanonizovao u maju 2003. godine.

Nevladina organizacija Helsinški odbor za ljudska prava ocijenila je da SPC litijom kroz Beograd „podstiče rastući antisemitizam u Srbiji“, navodeći da je vladika Nikolaj rasistički govorio o Jevrejima.

FOTO: MOS

Read Previous

Komemoracija povodom smrti Novaka Kilibarde 30. maja

Read Next

Ombudsman: Otkazivanjem promocije knjige “Najveći zločin u istoriji” u Kotoru prekršen Ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama