11/29/2023

Lekić: Vođen parcijalnim interesima Đukanović ugrožava demokratiju

Predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić, koji je bio potencijalno rješenje za mandatara za sastav nove vlade, reagovao je nakon što je predsjednik države Milo Đukanović odbio da mu da mandat i uputio inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, rekavši da je Đukanović “ponovo vođen parcijalnim a ne opštim državnim interesima, neodgovorno ugrozio bazične principe demokratije i pravnog poretka zemlje”.

-Milo Đukanovic, predsjednik države, takođe zvanično – privatni preduzetnik u sferi biznisa, bankar, finansijski operator u svijetu poreskih rajeva – je javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade, grubo prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije na kojima se inspirše i naš Ustav, nažalost, sa mnogim pravnim prazninama. Time je dodatno usložio, inače duboko kriznu, institucionalnu situaciju u zemlji- ocijenio je Lekić. 

Ostaje, kako kaže, nesporna činjenica da je izborna parlamentarna većina nedavno jednoglasno usvojila Politički sporazum sa prioritetnim programskim elementima, koji je učinjen javnim uz potpise 41 poslanika, nakon čega su otpočeli pregovori za izbor mandatara.

-Iako je nakom toga, i sasvim na vrijeme, od strane parlamentarne većine Milo Đukanović bio upoznat sa predlogom imena mandatara, on je u prepoznatljivom stilu nesagledavanja opšteg interesa, već parcijalnog i to u više krugova, zloupotrebio državnu funkciju koju obavlja.

Naime, u javno neodgovornom obrazloženju, Đukanović je zaobišao na vrijeme saopštenu volju parlamentarne većine i manipulisao sa, u Ustavu nepostojećim pojmom “potpisa”, nastavljujući istom prizemnom  konstrukcijom netačne navode o nekom kašnjenju, kao da se radi o upravo zatvorenom šalteru, a ne o jednoj od najodgovornijih državnih institucija i ustavno-političkih radnji koje su od ogromnog značaja za zemlju i njenu stabilnost- naveo je Lekić u saopštenju-

Kako je kazao, pojava u javnosti odobravanja predsjednikovog  “ tumačenja” od strane određenog broja političko – pravnih apologeta, što onih iz kupoprodajnog aranžmana, što moguće i dobrovoljnih, ne mijenja osnovne činjenice. 

 -A osnovna činjenica, na koju posebno ukazujem međunarodnim predstavnicima u našoj zemlji, prije svega članicama EU, glasi da u Crnoj Gori postoji parlamentarna većina koja je u uslovima ustavne legalnosti predložila mandatara i tako omogućila dalje institucionalne procedure koje vode ka finalnom i krucijalnom činu – glasanje poslanika o predlogu programa i sastava vlade u crnogorskom parlamentu. Visoko cijeneći značaj međunarodne saradnje, posebno sa zemljema sa kojima smo u potpisanim dokumentima o integracionim i savezničkim odnosima, zatim i sa drugim zemljama sa kojima smo takođe u prijateljskim odnosima, posebno onim u regionu, kao predloženi mandatar sam spreman na dijalog  o nastaloj situaciji i o svim drugim pitanjima- kazao je Lekić.

Dodaje i, držeći do dostojanstva zemlje, lično neće obilaziti nijednu ambasadu, posebno ne tražiti podršku za lojalnost, koju, kako kaže, ovdje i vrlo degradirajuće za zemlju, traže pojedinci i strukture involvirane u korupcionaške poslove ili su odgovorne za doprinos kriminalizaciji crnogorskog društva.

 -Uostalom, svi subjekti involvirani u tokove političkog i javnog života, svi zajedno nosimo odgovornost za cilj izgrađivanja Crne Gore kao evropske, demokratske, pravne, pristojne države pravila koja jednako važe za sve njene građane- navodi lider DEMOS-a.

Povodom nastalog pitanja toka ustavne procedure oko formiranja vlade Lekić poziva predsjednika države da sa poslanicima u Skupštini javno raspravi nastala pitanja od ogromnog interesa za Državu.

 -Ili da sa mnom, kao predloženim mandatarom od strane parlamentarne većine, raspravi pitanja regularne demokratske procedure konstituisanja vlade, o ozbiljnim političkim posledicama koje bi mogle slijediti – da dakle raspravimo na način koji mu odgovara, u svakom slučaju, javno pred licem građana naše zemlje- zaključio je.

Read Previous

U petak izborna skupština pokreta “Evropa sad”

Read Next

Država kupuje akcije EPCG za 15 miliona eura