12/10/2023

Kvir Montenegro: Psiholog Petar Marković napadnut dva puta

U Podgorici i Baru dogodila su se dva nova napada na psihologa Petra Markovića. Ovi nedolični i nasilni incidenti su potpuno neprihvatljivi i samo dodatno naglašavaju ozbiljnost problema nasilja i govora mržnje u Crnoj Gori – istakli su iz nevladine organizacije Kvir (Queer) Montenegro.

– Grupa mladića fizički je napala Petra Markovića na ulici u Baru, nanijevši mu lakše tjelesne povrede. Tokom napada, napadači su ga psovali, vrijeđali i prijetili mu da će mu slomiti glavu ubiti ga. Ovaj slučaj je odmah prijavljen policiji u Baru kako bi se počinioci privedli pravdi. Drugi napad se dogodio u Podgorici, kada je jedan taksi vozač iz svog vozila počeo psovati, vrijeđati i prijetiti Petru Markoviću dok je prelazio ulicu, a potom se i jedan prolaznik priključio vrijeđanju i uputio mu prijetnje – navedeno je u saopštenju.

Dodaju da u sklopu njihovog programa besplatne pravne pomoći zastupaju Markovića u svim ovim i prethodnim slučajevima i pružaju mu podršku tokom procesuiranja počinilaca pred nadležnim institucijama. 

– Nastavljamo snažno osuđivati svaki oblik nasilja i diskriminacije prema LGBTIQ osobama i pozivamo nadležne da hitno identifikuju, procesuiraju i najstrože kazne počinioce ovih napada. Nasilje i govor mržnje prema LGBTIQ osobama u Crnoj Gori su na sve višem nivou, dok je sistemski odgovor i postupanje nadležnih institucija sve slabije. Ovo čini svakodnevni život LGBTIQ osoba u Crnoj Gori sve težim i nebezbjednijim, a takođe i anulira napredak koji je ostvaren tokom prethodne decenije u promovisanju jednakosti i zaštite ljudskih prava – ističu iz Kvir Montenegra.

Kvir Montenegro će, kako su dodali, pažljivo pratiti dalji razvoj ovih slučajeva i nastaviti pružati pravnu pomoć Petru Markoviću.

– Očekujemo da nadležne institucije postupaju u skladu s propisima i blagovremeno, oštro i adekvatno odgovore na ove napade. Pozivamo sve ljude koji su izloženi prijetnjama, nasilju, uznemiravanju ili diskriminaciji po osnovu stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta da se za besplatnu pravnu podršku jave Kvir Montenegru na broj telefona 067/16-10-16 – rekli su iz ove NVO.

Read Previous

Abazović: Vlada će raditi dok se svi procesi nakon izbornog ne dovedu do kraja

Read Next

Podjele u NATO oko izbora novog generalnog sekretara