12/11/2023

Kurti: Vučić lagao i razočarao Amerikance i Evropljane, ovo je lična borba za vlast njega i Dačića

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić slagao i razočarao Amerikance i Evropljane i dodaje da se Vučić vrlo često srijeće i koordinira sa ruskim ambasadorom u Srbiji, koja, kako navodi, postaje oruđe Kremlja.

“Izgleda da je bivši portparol Miloševićeve stranke, sada ministar spoljnih poslova Srbije, moćniji od bivšeg Miloševićevog ministra informisanja. Ovo je njihova lična borba za vlast, ni za građane ni za državu”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Kurti podsjeća da je od 1. novembra počelo izdavanje opomena vlasnicima automobila na Kosovu sa srpskim tablicama, kao i preregistracija vozila.

„Do danas je broj datih isprava 843. Nije bilo incidenata i nije registrovana nikakva žalba. Ovako ćemo nastaviti tri nedjelje, tj do 21. novembra, kada počinju kazne kako je predviđeno zakonom. U međuvremenu, građani sa nelegalnim tablicama moći će da ih pretvore u legalne RKS sa ogromnim poreskim olakšicama. Predstavnici Srpske liste su prije nedjelju dana izjavili da će organizovati otpor protiv kazni. Beograd je pokrenuo prijetnje i pripreme za destabilizaciju Kosova. Dakle, nešto drugo je u pitanju. Kumanovskim sporazumom od 9. juna 1999. godine Srbija je kapitulirala i oprostila se od Kosova. Nema potrebe da gubimo vrijeme i da nastavimo da kasnimo u 2022. Podrška Miloševiću i Šešelju, prije četvrt vijeka ste otišli sa Kosova. Podrška Putinu i Lavrovu danas, odlazite iz Evrope“, piše Kurti na svom profilu.

Poziva sve građane Srbije na Kosovu da ostanu smireni.

„Nisam ja protiv vas, ali Beograd je protiv mene. Ja sam premijer koji će vam služiti, poštujući ustav. Moji prioriteti su borba protiv korupcije i ekonomski razvoj, zapošljavanje, jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost. Ne bojkotujte i ne napuštajte kosovske institucije. Služe svima nama, svima vama. Ne padajte na političke manipulacije i geopolitičke igre. Pridržavajmo se svi zajedno demokratskih i evropskih vrijednosti, vladavine prava, ljudskih prava i sloboda manjina, političkog pluralizma“, zaključuje Kurti u svojoj objavi.

ANTENAM

Read Previous

Benzin od utorka skuplji 11 centi?

Read Next

Lavice pregazile Španiju u Morači