11/30/2023

Kurti traži potpunu primjenu sporazuma iz Ohrida, a Brnabić formiranje ZSO

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je danas potpunu i momentalnu implementaciju sporazuma Beograda i Prištine o putu ka normalizaciji odnosa, a predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić implementaciju Briselskog sporazuma i osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kurti je na Tviteru napisao da su predstavnici Beograda i Prištine poslednje dvije godine proveli „pregovarajući o pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije“.

„Visoki predstavnik EU (za spoljnu i bezbjednosnu politiku) Žozep Borelj dogovor je zvanično objavio 18. marta u Ohridu. Ono što je dogovoreno mora da se primijeni, u potpunosti i odmah. Nema djelimične implementacije, nema kašnjenja“, naveo je Kurti.

Odgovarajući kosovskom premijeru na Tviteru, Brnabić je napisala da se za tri dana, odnosno 19. aprila, navršava 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji predviđa formiranje ZSO.

„Čekamo 10 godina da Priština uradi svoj dio posla, 10 godina da se formira Zajednica srpskih opština. Uradite to“, rekla je Brnabić.

Ona je u toj poruci označila (tagovala) Tviter naloge Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), na čijem je čelu Borelj, i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su se 27. februara u Briselu saglasili o sadržaju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a 18. marta u Ohridu su postigli dogovor o Implementacionom aneksu tog dokumenta.

Read Previous

Nikolaidis: Stranke i političari u regiji koji ne podržavaju Otvoreni Balkan gube i vlast

Read Next

Todorović: Duh poganstva je davno izašao iz boce a puštili su ga oni koji makar 10 puta dnevno prijete “rukom pravde”