11/30/2023

Kurti: Putin je opsjednut Kosovom, Srbija maltretira susjede

“Šest zemalja Zapadnog Balkana još nisu integrisane u Evropsku uniju, a sve su stavljene pred najvažniji ispit, upravo 24. februara prošle godine kada je došlo do ruske agresije i neopravdane invazije Ukrajine. U ovom testu se jasno vidjelo da su četiri zemlje jasno protiv Ruske Federacije i za oslobodilački rat Ukrajine, čija je pobjeda drugo ime za mir tamo, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Crna Gora, dok Srbija nije uvela sankcije, odnosno ne osuđuje agresiju, a to je bilo uslovljeno i Bosni i Hercegovini, jer sa Republikom Srpskom ima pravo veta i praktično kontroliše spoljnu politiku, iako Bošnjaci i Hrvati žele da uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, upravo Srpska republika, koja je genocidna kreatura, je tako nešto onemogućila”, saopštio je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Nije iznenađujuće, kaže Kurti, jer dok Kremlj ima za cilj da ostvari ruski svijet ili „Ruski mir“, Srbija, Beograd ima za cilj da ostvari srpski svijet, što je drugi naziv, eufemizam za veliku Srbiju.

“U 20. vijeku Jugoslavija je stvorena kao platforma Velike Srbije, a krajem 20. vijeka Jugoslavija je uništena kao platforma Velike Srbije. Uništenje Jugoslavije i SSSR-a, iako nisu bili slični po karakteru, jer ono SSSR-a je uglavnom urađeno mirno, za razliku od Jugoslavije, posledice i rezultati su veoma slični, tu imamo Rusku Federaciju sa satelitskim državama oko odnosno pseudo-države, postoji Bjelorusija, postoji Krim i Donbas, postoji Transn-Dnjestar u Moldaviji, tu su Južna Osetija i Abhazija i tako dalje.

Slično i ovdje u našem regionu, uništenje Jugoslavije dovelo je Srbiju u centar sa svojim pipcima, Republiku Srpsku u Bosni, prosrpske stranke u Crnoj Gori, posebno Demokratski front, nelegalne paralelne strukture na sjeveru Kosova i svuda Srpsku pravoslavnu crkvu sa značajnim uticajem u Sjevernoj Makedoniji. Tako je raspad Sovjetskog Saveza proizveo veliku hobotnicu sa centrom na Rusku Federaciju, dok je uništenje Jugoslavije proizvelo malu hobotnicu, pošto ima polovinu pipaka i manja je od matične hobotnice. I ta istina, koja je istorijska i kulturna, došla je do izražaja kao nikada do sada, upravo poslije ruske invazije i vojne agresije na Ukrajinu, tako da nije da smo nešto novo shvatili ili naučili, već́ ono što je bilo postalo je poznato svima”, rekao je Kurti za The Geopost.

Na konstataciju Geoposta, da su svi mislili da će Srbija poslije ruske agresije u Ukrajini i ovog rata koji traje, svi misliti da će se pozicionirati u korist Zapada, odnosno okrenuti leđa Rusiji, upitan gdje je Srbija danas, da li će se to desiti, Kurti kaže:

“Dobro se sjećam mjeseca marta prošle godine kada je nama na Kosovu rečeno, molim vas, poštedite Srbiju, Beograd, predsjednika od retorike oštrih kritika, jer poslije 3. aprila, kada će biti izbori u Srbiji, oni promijeniće svoju orijentaciju i potpuno će se usmjeriti ka zapadu. Nije se desilo to, pa moramo da izvučemo pouke, nisu se ostvarila očekivanja koja su postojala za aktuelnog predsjednika sa zapada, ko bi pomislio kada je vojna invazija Rusije na Ukrajinu počela da će nakon godinu i četiri mjeseca Srbija i dalje ostati jedina zemlja u Evropi koja ne uvodi sankcije Rusiji, naprotiv, prošle godine, u septembru na marginama samita Ujedinjenih nacija, tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Selaković i ruski Lavrov potpisali su sporazum o koordinaciji u spoljnoj politici”, rekao je Kurti.

Dakle, kada je kao i svake godine krajem septembra održana Generalna skupština Ujedinjenih nacija, iskoristili su američku teritoriju za dogovor o koordinaciji Beograda i Moskve, navodi premijer Kosova.

“Ne samo da je nisu sankcionisali, već́ su naprotiv uradili ovo. I da ne zaboravimo da je iz Srbije postojao još jedan veoma negativan element, a to je krajem prošle godine naimenovanje Aleksandra Vulina, najproruskog čovjeka na političkoj sceni Srbije, za šefa srpske obavještajne službe i tajne službe BiA.

Dakle, on koji je nekada bio potpredsjednik stranke „JUL“, koju je vodila Miloševićeva supruga Mira Marković, danas vodi tajnu službu i hvaljen je da je izumitelj pojma „Srpski svijet“, tj. , sporazum sa Kremljom o politici spoljnih poslova u Njujorku u septembru i potom u decembru, naimenovanje i rukovodstvo srpske BIA od strane Aleksandra Vulina, su jasno pokazali da Srbija ne samo da ne mijenja pravac, već́ naprotiv intenzivira svoju aktivnost i funkcioniše u starom pravcu gde Rusku Federaciju smatraju svojim saveznikom i glavnim partnerom”, smatra Kurti.

Jasno mu je, kaže, da je Rusija zainteresovana za destabilizaciju Balkana i za to koristi Srbiju.

“Ali, s druge strane, Srbija je spremna i da stalno maltretira svoje susjede, nekad Bosnu i Hercegovinu, nekad Crnu Goru, a nekad Kosovo, jer samo tako može da izbjegne pažnju unutrašnje krize koju ima, jer nijedan narod ne može dugo da ostane bez slobode. Građani u Srbiji nisu slobodni jer Srbija nije demokratska zemlja, čak i Freedom House kaže da je hibridni režim. Po mom mišljenju, to je čista autokratija, dakle kriza u kojoj se autokratija nalazi, jer narodi i građani žele da budu slobodni, naravno da će to moći da se ublaži stvaranjem problema u komšiluku. Sada, činjenica da kaže da će da izazove probleme, ne bi trebalo da puštamo pes samo da ne izazivaju probleme. Ako žele da prave probleme, moramo se oduprijeti njihovoj tendenciji, ali ne i pod uslovom da se pokorimo”, napominje Kurti.

IZVOR: TheGeopost

Read Previous

Mi možemo: O životnoj sredini moramo razmišljati 365 dana i biti posvećeni njenom očuvanju

Read Next

Spajić: Ako nemam rezultate – mičite me!