Kurti pozvao srpsku zajednicu na Kosovu da ne nasijeda na dezinformacije

Premijer Kosova Aljbin Kurti je ponovo 10. avgusta pozvao pripadnike srpske zajednice da ne nasijedaju na dezinformacije i na njihovom maternjem jeziku još jednom objasnio proceduru preregistracije automobila gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Takođe je podvukao da niko neće oduzimati lične karte koje izdaju srpski organi, već da će onima koji takve posjeduju samo biti izdavan ulazno-izlazni dokument, koji će im zamjenjivati lična dokumenta dok borave na teritoriji Kosova.

Ove procedure će Vlada Kosova početi da realizuje od 1. septembra, a nakon što je 31. jula odložila njihovu primjenu zbog, kako navode, “velike kampanje dezinformisanja koju vodi Beograd”.

– Danas su dezinformacije prijetnja nacionalnoj bezbjednosti, treba pažljivo da pratite obavještenja naše Vlade i ostalih institucija. Ne dozvolite da budete pogrešno informisani od onih kojima je cilj nestabilnost – rekao je Kurti na početku sjednice Vlade Kosova 10. avgusta.

Na sjeveru Kosova je 31. jula, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, došlo do povećanih tenzija nakon što su Srbi kamionima i drugim vozilima blokirali puteve u znak protesta zbog ovih odluka Kosova o dokumentima i preregistraciji tablica.

Nakon toga je Vlada Kosova donijela odluku da će na 30 dana odložiti primjenu tih odluka. Ova odluka je donijeta u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, SAD i Evropskom unijom.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za RSE 8. avgusta rekao i da je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob “zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj (na jugu Srbije) i Beogradu”.

Prema njegovim rečima, barikade koje su postavljene na sjevernim putevima, suprotno primjeni Odluke o registarskim tablicama i ulaznim ispravama za državljane Srbije, bile su postavljene tako da se moglo pucati na vozila i osobe koje prolaze tim područjem.

Istraživanje RSE je pokazalo i da se među teškom mehanizacijom, kojom su Srbi na sjeveru Kosova napravili barikade, bila su i vozila gotovo identična onim koja koriste srpske komunalne službe u opštinama na sjeveru Kosova.

Iz čega proizilaze odluke Vlade Kosova?

Odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznog dokumenta prilikom ulaska državljana Srbije na teritoriju Kosova proizilazi iz Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, koji je potpisan 2011. godine.

U tački 3. istog sporazuma se navodi da “svaka strana može da primijeni sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim ulaznim-izlaznim dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlju”.

Srbija je odmah nakon potpisivanja tog sporazuma počela da izdaje ulazno-izlazni dokument državljanima Kosova koji su ulazili na teritoriju Srbije, ali zvanična Priština to tada nije primjenjivala za srpske državljane.

Taj dokument zapravo zamjenjuje lična dokumenta dvije zemlje. Istim sporazumom je predviđeno da se na Kosovu koriste isključivo registarske tablice sa oznakama RKS ili KS.

KS tablice su bile statusno neutralne, a kosovske vlasti su septembra 2020. godine najavile da se one više neće izdavati od septembra 2021.

Ovakvu odluku je Kosovo donijelo na osnovu dogovora iz 2016. godine, kada su dvije strane posljednji put dogovorile da se na još pet godina produži važenje KS tablica.

Međutim, na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, sve vrijeme su se koristile tablice sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije, iako ih zvanična Priština smatra nelegalnim.

IZVOR:
RSE