12/10/2023

Kurti najavljuje nove izbore na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je u četvrtak s više američkih zvaničnika, poslije čega je na Tviteru objavio mogućnost održavanja novih izbora na sjeveru Kosova.

Kurti je u četvrtak uveče napisao na Tviteru da je razgovarao sa američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šejhin, kojima je zahvalio na podršci Kosovu.

„Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primjena Briselskog sporazuma su put ka deeskalaciji do održavanja novih izbora“, napisao je kosovski premijer.

On je prijevremene izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova spomenuo i u prethodnom tvitu, u kojem je naveo da je razgovarao sa Džonom Fajnerom, zamjenikom savjetnika za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući.

Kurti je Fajneru izrazio zahvalnost za posvećenost deeskalaciji tenzija.

„To zahtijeva momentalni prekid nasilja koje rulja sponzorisana iz Beograda sprovodi protiv snaga bezbjednosti, do održavanja novih izbora u ovim opštinama“, naveo je Kurti.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc predložili su na samitu u Moldaviji da se kriza na sjeveru Kosova riješi održavanjem novih lokalnih izbora u četiri opštine, na kojima će učestvovati i Srbi.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je poslije sastanka sa Makronom i Šolcem da postoji zakonska mogućnost da se raspišu prijevremeni izbori.

Read Previous

Bajden pao na ceremoniji u vazduhoplovnoj akademiji, iz Bijele kuće kažu da je dobro

Read Next

Vušurović: Ciljane izmišljotine