12/08/2023

Konjević o formiranju izvršne vlasti: Ovo liči na sve osim na nešto što bi mogla biti vlada

Ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević je, komentarišući jučerašnji dogovor stare parlamentarne većine oko mandatara Miodraga Lekića, oko kojeg je postignuta saglasnost, kazao da smo u fazi koja je u nadležnosti predsjednika države Mila Đukanovića, te da Ustav ostavlja dvije mogućnosti.

– Ustav ostavlja dvije mogućnosti: Obaveznost predsjednika da kada mu parlamentarne grupacije dostave minimum 41 potpis da dodijeli mandat ili da predsjednik na bazi razgovora sa predstavnicima stranaka, procijeni ko je osoba koja u svojstvu mandatara ima šansu da formira Vladu – rekao je Konjević na konferenciji za medije sa kolegom iz Slovenije Marjanom Šarecom.

Podsjetio je i na slučajeve bivšeg premijera Zdravka Krivokapića i premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kojima je Đukanović nakon razgovora dodijelio mandat za sastav Vlade.

– Da smo specifično društvo pokazuje i ova procedura. Ovdje se set političkih partija nije odazvao na poziv predsjednika države, samim tim nije ga ni mogao upoznati sa svojim stavovima – rekao je Konjević, dodajući da vjeruje da će predsjednik donijeti odluku na osnovu Ustava.

Upitan da li očekuje da će, ako Đukanović da mandat Lekiću, Vlada biti formirana imajući u vidu kako su tekli pregovori, Konjević je kazao da na osnovu onoga što je čuo iz razgovora predstavnika stare parlamerne većine “to liči na sve osim na nešto što bi mogla biti Vlada”.

Na pitanje da li ima nove informacije vezane za sajber napade, te da li ima informaciju da iza njih stoji Rusija, što premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović negira, Konjević je kazao da i on i Abazović imaju iste informacije o sajber napadima.

– Sve informacije koje imam i ima i premijer. Čak sam mu i ja poslao neke informacije. Što imamo različitu interpretaciju istih informacija, pitajte Abazovića. Dozvolimo da se procedura istrage završi do kraja. Prema onome što imamo kao informacije, iza sajber napada stoji organizovana grupa koja bi mogla da ima određenu vrstu političkog motiva. Ovako snažan napad mogao je da radi neko sa značajnim finansijama i ozbiljnom organizacojom. Iza toga može stajati odgovarajući državni element, ali sačekajmo da se stvar do kraja zavrsi – rekao je Konjević.

Smjene pilota

Upitan da prokomentariše smjene pilota Jovana Radete I Radovana Perovića, te da li imaju veze sa ustoličenjem mitropolita Joanikija na Cetinju, Konjević je rekao da se ne radi o smjenama već se radi o rasporedima.

-To su rasporedi u Vazduhoplovstvu, to su vojnici koji obavljaju svoje dužnosti. Nema tu nikakvih smjena, još manje sa nekim aktivnostima u kojima Vojska nije trebala da učestvuje.
Dakle, Vojska je trebala da se ponaša u skaldu sa ustavom I zakonom, a sve one stvari koje su u mnogim segmentima bile suprotne Zakonu, I bile neustavne, svu smo papirologiju dostavili nadležnim državnim organima – rekao je Konjević.

“Balkan mora biti u fokusu našeg interesovanja”

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec je na konferenciji za medije u Vili “Gorica” ocijenio da se ne smije zaboraviti Balkan i koncentrisati se samo na događaje koji su se desili u posljednje vrijeme.

– Mi u Vladi Slovenije stalno potenciramo da Balkan mora biti u fokusu našeg interesovanja – istakao je Šarec.

Crna Gora i Slovenija, kako je naveo, imaju dobre odnose, i srećan je što je Crna Gora članica Alijanse.

– Sa Crnom Gorom učestvujemo u misiji u Letoniji i njegujemo naše odnose kroz saradnju u okviru NATO – rekao je Šarec.

Dodao je da je saradnja na polju odbrane odlična.

– Partneri smo u NATO savezu. NATO ide ka tome da potencira saradnju tako da ćemo nastaviti u tom pravcu – naveo je Šarec.

Read Previous

Bešlin: Vučić radi za Putina u Srbiji i regionu, on je balkanski Lukašenko

Read Next

VLADA: Vijesti objavile dezinformaciju