12/08/2023

Klikovac: Rast plata i penzija zasnovan na zaduživanju i populizmu, ne može anulirati frapantan rast cijena proizvoda i usluga

Kretanje cijena proizvoda i usluga u Crnoj Gori najbolji su ilustrator katastrofalne ekonomske situacije u državi, saopštio je Andrija Klikovac, odbornik u Skupštini Glavnog grada i potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore.

“Na konto izrečenog, navešćemo i napraviti uporednu analizu frapantnog rasta određenih pojedinosti na mjesečnom i godišnjem nivou.

Tako su cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2023. godine u odnosu na decembar 2022. godine u prosjeku više za 0,4%, dok su potrošačke cijene u januaru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku više za 16,2%.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: hljeb i žitarice; mlijeko, sir i jaja; duvan; frizerske usluge i ostale usluge za ličnu njegu; ulja i masti; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; meso; ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu. Potrošačke cijene u periodu januar – decembar 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 13,0%.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2023. godine u odnosu na januar 2023. godine u prosjeku su više za 0,5%, a potrošačke cijene u februaru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 15,1%”, objašnjava Klikovac.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su, dodaje, rast cijena u grupama: povrće; meso; odjeća; gorivo i mazivo za motorna vozila; hljeb i žitarice; mineralna voda, bezalkoholna pića, sokovi od voća i povrća; voće; cipele i ostala obuća. Potrošačke cijene u periodu januar – februar 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 15,7%.

“Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2023. godine u odnosu na februar 2023. godine u prosjeku su manje za 0,7%. Potrošačke cijene u martu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 10,5%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: gorivo i mazivo za motorna vozila; cipele i ostala obuća; održavanje i popravka vozila; meso; restorani, kafei i slično; odjeća; prehrambeni proizvodi n.d.s; čvrsta goriva.

Potrošačke cijene u periodu januar – mart 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 13,9%.

Sve navedeno ukazuje da su dvije vlade posttridesetoavgustovskog perioda svojim neznavenim ekonomskim politikama dovele građane naše države do ruba egzistencije. Svakako da ni rast plata i penzija zasnovan na zaduživanju, populističkim i nerealnim osnovama, nije mogao anulirati ovakav rast cijena proizvoda, te da je sve navedeno samo najslikovitiji dokaz ekonomskog stanja u Crnoj Gori”, zaključuje Klikovac.

Read Previous

Mandić: Više vjerujem Milu Božoviću, nego tužilaštvu, policiji i sudstvu; Hapšenje je isključivo politički motivisano uoči izbora

Read Next

Knežević: Prije će Crna Gora pobijediti na Euroviziji, nego inaugurisati Jakova Milatovića na Cetinju