12/10/2023

Kirilo: Tomos Makedoncima u Ohrid će donijeti lično Vartolomej

Priredio: V.J.

Proces davanja tomosa o autokefaliji Ohridskoj arhiepiskopiji (MPC-OA) na dobrom je putu — rekao je Kirilo Sikis, mitropolit imvrosko-tenedoški Vaseljenske patrijaršije.

Na Imvrosu, ostrvu u Turskoj koje je rodno mjesto vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja, on se susrio sa episkopom Partenijem Fidanovskim iz Ohridske arhiepiskopije (slika gore).

Kirilo je izrazio uvjerenje da će proces prizanja Ohridske arhiepiskopije kao pomjesne autokefalne jurisdikcije biti završen, otkrivajući plan da tomos u Ohrid donese lično vaseljenski patrijarh Vatrolomej.

Vjerujemo da će arhiepiskop Stefan (Veljanovski) i Sveti Sinod (Ohridske arhiepiskopije), kao i vi lično, raditi na tome da se dovrši sve što treba”, kazao je Kirilo obraćajući se Parteniju.

I onda će, na taj blaženi dan, Njegova Svesvetost (Vartolomej) služiti u istorijskoj crkvi Svete Sofije u Ohridu i uručiti tomosa za autokefaliju Ohridskoj arhiepiskopiji. Naravno, postoji suprotna strana — đavo, koji pokušava da iskoristi trenutak i napravi probleme. Ali, uvjeren sam da će eklisiološka svijest svih vas koji činite Ohridsku arhiepiskopiju dovesti stvari tamo đe treba da budu”.

Mitropolit imvrosko-tenedoški Kirilo je posljednjih oko godinu dana više puta pohodio Ohridsku arhiepiskopiju, kako navode makedonski mediji po zadatku patrijarha Vartolomeja”.

Na drugoj strani, Ohrid je 5. juna o.g. pohodila i delegacija Crkve Srbije (SPC) predvodio je patrijarh Porfirije Perić. Održana je zajednička liturgija s jerarhijom Ohridske arhiepiskopije. Komentarišući taj susret, mitropolit Kirilo Sikis je kazao:

Dirnuo nas je Arhiepiskop (Stefan Veljanovski), kada je po završetku liturgije, obraćajući se Patrijarhu Srbije, zahvalio našem Vaseljenskom Patrijarhu što je Ohridskoj arhiepiskopiju obezbijedio kanoničnost i izrazio nadu u dodjelu tomosa o autokefaliji”.

Drugim riječima, Vaseljenska patrijaršija je opet pozdravila službeni stav makedonske jerarhije da „tomos” koji im je Crkva Srbije uručila 5. juna prošle godine ne smatra punovažnim i da Makedonci kanonski tomos o autokefaliji očekuju od Vaseljenske patrijaršije.

„Tomos” koji je prošle godine Ohridska arhiepiskopija dobila od Crkve Srbije smatra se samo aktom kojim se administrativno reguliše crkveno razdruživanje Beograda i Skoplja. Vaseljenska patrijaršija je još 9. maja 2022. ukinula pet decenija staru, neopravdanu srpsku klevetu Makedonaca da su „raskolnici” — prije nego su Srbi objavili svoj „tomos”.

U međuvremenu, mitropolit tetovsko-gostivarski Josif Todorovski — napominje se: u ime arhiepiskopa Stefana i Sinoda Ohridske arhiepiskopije — boravio je u Vaseljenskoj patrijaršiji (na slici dolje). On je čestitao imendan patrijarhu Vartolomeju i poklonio mu ikonu sa likom Gospoda Isusa Hrista, koju su izradile vrijedne ruke monaškoga bratstva iz Svetopreobraženjeskog manastira Zrze”.

antenam

Read Previous

DPS Nikšić: Naš rezultat pokazao da se grad vraća izvornim vrijednostima

Read Next

DPS: Građani su nam dali povjerenje da stabilizujemo državu