11/30/2023

Katnić: Srpska i ruska duboka država i Abazović inspirator moje likvidacije

Bivši glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je danas pred Višim sudom u Podgorici svjedočio u slučaju gdje je optužnicom označen kao jedna od meta grupe Stefana Đukića.

– Kao GST sam bio na meti određenih struktura zbog procesa pokušaja terorizma. One su bile riješene da me nekoliko puta likvidiraju. Ne pridružujem se krivičnom gonjenju i nemam ništa protiv ljudi koji se nalaze na optuženičkoj klupi. Oni su u sve ovo upleteni i vjetovatno su im ponuđeni neki benefiti vezano za izdržavanje zatvorske kazne i tako dalje – kazao je Katnić pred sudom.

On je precizirajuću koje su to struje koje su htjele da ga likvidraju kazao da se radi o srpskoj i ruskoj dubokoj državi, ali i odlazećeg premijera Dritana Abazović.

– Srpska i ruska duboka država i odlazeći premijer Abazović su inspirator moje likvidacije, a ovi drugi kao što je kriminalna organizavija Stefana Đukića i Emila Tuzovića su samo flasteri koji su se prilijepljeni na planove ranije pomenutih – dodaje Katnić.

On smatra da su srpska i ruska duboka država prema Abazoviću poslale zahtjev bez detaljnog obrazloženja da ga uklone sa funkcije GST.

– I u tom dijelu se interesi srpske i ruske duboke države i Abazovića poklapaju. Ja nisam želio da ispadnem žrtva kao što su neki mediji pisali – dodaje Katnić.

On je naveo odgovarajući na pitanje advokata Damira Lekića da je kriminalna organizacija formirana radi likvidacija i da su skupljali novac od donatora među kojima su bili i oni koji su htjeli da ga uklone.

– Trebalo mu je milion eura da bi nas ukinuli kao SDT i da nas zamijeni novim tužiocima, na koje će se uticati mitom – kazao je Katnić.

Na pitanje  advokata Nikole Tomkovića Katnić je potvrdio da je imao policijsko obezbjeđenje i pojasnio da je smisao ukidanja SDT bio i to da ostane bez obezbjeđenja.

– Vjerovali su da ću 18. ostati bez objezbješenja, a da me 20. ili 21. kopaju – dodao je Katnić.

On nije precizirao o broju osoba koje su ga obezbjeđivale, navodeći da je taj broj bio dovoljan.

Dodao je i da kada je vidio da se u Skaj aplikaciji pominje njegova likvidacija, slučaj je prepustio kolegi Miroslavu Turkoviću.

– Mi smo znali za aktivnosti ove grupe, a na to su na supozorili iz Europola zbog sudije Biljane Uskoković. Međutim iz Europola nam nisu rekli da i planiraju da nas ubiju – istakao je Katnić pojašnjavajući da Europol podatke dostavlja parcijalno.

Sud je zabranio da odgovori na pitanje advokata Darka Dragovića da li su tužioci koji su ga zamijenili podlegli uticaju i mitu.

Odgovarajući na pitanje advokata Nikole Martinovića je podsjetio da je nudio svoju ostavku, ali da ostanu tadašnje strukture SDT i SPO koje je formirao.

– Međutim, oni to nisu htjeli jer im je cilj bio eleminisati strukture koje su stale na put kriminalu, švercu, likvidaciji… Smatram da je cilj ove kriminalne organizacije, kao i svake druge, bio da se uruši struktura koju sam kao GST stvorio u SDT i policiji, čime bi njima bilo olakšano djelovanje. Mi smo prepolovili kavački klan. I prije Skaj aplikacije smo primjenjivali i imali saradničku mrežu od koje smo dobijali podatke – naglasio je Katnić.

pobjeda

Read Previous

Filip Vujanović: Zabrinut sam i uplašen šta će biti s Crnom Gorom

Read Next

Milatović: Ja sam za Balkan koji je otvoren, učlanjenje CG najbolja stvar koju EU može da uradi