12/05/2022

Kao da niste u Crnoj Gori

Drage influenserke, uživajte vi, uzmite lovu, bucajte pršute i sira i pravac kući! Crna Gora ostaće Crna Gora, samo dok mi ovdje, među nama, ne dogovorimo par stvari. Ova zemlja odavno je prešla limit blamaže koju može da podnese… Na političkim partijama sada je da stave tačku na ovo brutalno iživljavanje

„Dođite u Crnu Goru! Ali, ne brinite, kao da niste u Crnoj Gori“. Ovo je praktično značenje Instagram posta neke djevojke, čija se profesija zove influenser/izvedenica od rijeci influence – uticaj.

Nisam nikad čuo za nju, a siguran sam da nije ni iko od vas koji čitate kolumnu. Ovim blamom se završava i saga nazvana oslobodilačka, ekspertska, 42. ili kako se odomaćilo u narodu „apostolska vlada“.

Ekspertski metod Nacionalne turističke organizacije podrazumijevao je pažljivu selekciju srbijanskih influenserki čiji se uticaj mjeri brojem pratilaca na Instagramu, a one su bile plaćene kako bi svoj „uticaj „iskoristile da motivišu građane Srbije da dođu u Crnu Goru“.

Kada je „jedna od uticajnih“ postavila fotku sa plaže uz komentar: „Kao da niste u Crnoj Gori“, cijela nacija krenula je u masovnu zajebanciju na njen račun. Ali, nije ta djevojka ništa pogriješila. Ona se svojski potrudila da opravda papreni honorar i doček koji ovdje nijesu imali ni nobelovci poput Ljose ili Pamuka.

Ta djevojka zapravo savršeno odrađuje posao, jer je opisala pravo stanje stvari – ovo više nije Crna Gora koju su zapamtili iz preapostolske ere!

Ovo nije Crna Gora koja poštuje sebe, svoj integritet i kulturu!

Ovo je Crna Gora ko ja pala niže nego ikad, koja na koljenima moli turiste iz strukture masovnog turizma uz vapaj – bićemo sve što hoćete, samo dođite!

Dakle, djevojka je profesionalac i sasvim razumije kakva atmosfera vlada među građanima Srbije prema Crnoj Gori, zemlji (ili makar dijelu nje) koja svakog dana maršira u slavu Ukrajine, koja se sa NATO samita smije Vulinu dok demonstrira „ubitačnu opasnost“ njegove konjice i koja je otvorila sva poglavlja pregovora sa EU.

Razumjela je ona da je Crna Gora poželjna njenim sugrađanima isključivo ako nije to što jeste. Crna Gora. Mrzim što moram da to i kažem, ali nije! Više nije!

Vladimir i Kosara su „srpski Romeo i Julija“, Manastir Morača dio je „srpske srednjovjekovne kulture“, Dado Đurić je „srpski slikar“, Stefan Savić je „srpski fudbaler“, gusle su „srpski instrument“, Duklja je „prva srpska država“, Njegoš je „najveći srpski pisac“, Srbi su „nebeski narod“, a Rusi (Rasija) su „Srbi rasejani po svetu“.

Ja koji ovo pišem sam, iz želje da zaštitim crnogorsku osobenost i kulturno nasljeđe, „crnogorski nacionalista“. Uz to sam i umjetnik, a kako reče bivši pisac i čovjek pitoresknog prezimena, Muharem Bazdulj, „svi umjetnici Crnogorci redovno od Mila dobijaju mjesečne koverte sa hiljadama eura“.

Dakle, djevojka ništa nije pogriješila. I sam imam problem da, s vremena na vrijeme, prepoznam ovu zemlju i narod, ali su naši turistički eksperti napravili krucijalnu grešku. Osim što su pribjegli metodi gerila marketinga (kao da smo neki start up projekat, a ne zemlja sa dugom tradicijom turizma) i umjesto da kao ozbiljna destinacija strategiju promocije grade drugim sredstvima, oni biraju „ribe sa Instagrama“, zaboravljajući ko su njihovi pratioci.

Njihovi pratioci su na hiljade siromašnih klinki kojima se prodaje mit o oblim djevojkama koje šetaju po jahtama, egzotičnim destinacijama, uz brdo para, krpica i poznatih faca, gradeći taj odvratni seksistički model spektakularne laži.

I šta? Influenserka na Luštici ili Portu motivisaće hiljade tinejdžerki koje žive u Vučićevoj epohi opšteg siromaštva da dođu u elitnu destinaciju sa budžetom za ljetovanje od 250 eura?

Drage influenserke, uživajte vi, uzmite lovu, bucajte pršute i sira i pravac kući! Crna Gora ostaće Crna Gora, samo dok mi ovdje, među nama, ne dogovorimo par stvari.

Ova zemlja odavno je prešla limit blamaže koju može da podnese za dvije godine i na političkim partijama sada je da stave tačku na ovo brutalno iživljavanje nad nama, običnim građanima.

Već se po čaršiji čuju priče o dogovorenim koalicijama u susret podgoričkim izborima. Već se sluti u vazduhu foteljaška, ucjenjivačka glad! Nije znači dovoljno sve što se dogodilo od 30. avgusta 2020. da vam uđe u glave da nas je ta nezasitost dovela do ovog mrklog mraka, do nacionalne sramote i cijene koju će plaćati još jedna generacija X!?

Izbori u Podgorici su za biti ili ne biti, za sajmove knjiga, koncerte i kulturna ljeta, naspram narodnih veselja ispred hramova i crkava. To je civilizacijski meč između Dodika i Đinđića, između Krleže i Milića od Mačve, između Egzita i Guče!

Svi u jednu kolonu bez obzira ko je koje nacionalnosti, ako trunke obraza imate! Za našu djecu, ma za nas, jer nam je zaista dosta!

Dosta je klečanja pred popovima! Dosta je crkve u politici! Dosta je otkaza i progona! Nemojte sjutra, ako Podgorica padne u ruke ruskim SS-ovcima, da nam dižete dva prsta i pjevate himnu, pominjete Belveder i sl, jer nam je sad ili nikad potrebno JEDINSTVO!

Nemojte sjutra, ako se desi kataklizma, da upirete prstom u drugog, jer je na vama odgovornost. U suprotnom, živjećemo u Podgorici i Crnoj Gori kao da nismo ni u Podgorici, ni u Crnoj Gori!

IZVOR:
PORTALANALITIKA

Read Previous

DPS danas donosi veoma VAŽNU odluku!

Read Next

Abazović predvodi crnogorsku delegaciju na otvaranju Bijenala u Veneciji