12/10/2023

Kaluđerović: Osuda govora mržnje prema ženama

Slađana Kaluđerović, kandidatkinja za poslanicu SNP – DEMOS – Za tebe, najoštrije osuđuje govor mržnje kojem su, nažalost, ne po prvi put izložene poslanice Građanskog pokreta URA Božena Jelušić i Suada Zoronjić, ali i mnoge druge žene iz političkog života Crne Gore.

“Verbalno nasilje nad ženama, naročito ženama iz javnog života, u porastu je posljednjih godina u Crnoj Gori. Jedino što je tužnije od te činjenice, jeste da se takvoj praksi ne vidi kraj”, navodi Kaluđerović.

Kako je istakla, pojedini mediji, iz različitih razloga, sebi daju za pravo da skandaloznim, nedopustivim i neprimjerenim tekstovima ne samo afirmišu omalovažavanje i diskriminaciju žena, već grubo promovišu rodne stereotipe i predrasude.

“Ovakva sloboda širenja jezika mržnje moguća je zbog višegodišnje nekažnjivosti takvih napada na žene u Crnoj Gori, pa je zadnji čas da nadležni organi konačno počnu da rade svoj posao i zaustave ovakvu nedopustivu praksu. U suprotnom, njihovo ćutanje ili nereagovanje značiće – odobravanje nasilja nad ženama. A nasilje nad političarkama ne samo što ima štetan uticaj i posledice na individualne žene, već i na opštu motivaciju žena da se aktivno uključe u politički život, čime se podriva princip rodne ravnopravnosti, koji treba da bude jedan od temelja na kojima počiva demokratska i evropska Crna Gora”, zaključuje Kaluđerović.

Read Previous

Vukšić: Crna Gora je žedna sloge, zato smo se ujedinili

Read Next

Građanska inicijativa 21. maj: Crnoj Gori potreban radikalan raskid sa aktuelnom ekonomskom politikom