12/11/2023

Kalezić: Poslanici opozicionih partija, prije svega DPS, moraju zauzeti jasan stav, jer je ovo nasrtaj na državu

“Crnogorska opozicija i dalje nije savladala tehnike političkog djelovanja iz opozicionih klupa”

Ni nakon dvije godine predanog rada vladajuće većine na razaranju institucija države, poslanici opozicionih partija ne reaguju na pravi način kako bi zaustavili pravno nasilje 41 poslanika.

Često odbijaju da komentarišu postupke svojih političkih oponenata, čak i u situacijama kada se otvoreno krše zakoni. Primjera je u protekle dvije i po godine mnogo, a poslednji smo zabilježili juče, kada, na vijest da je Direkcija za zaštitu tajnih podataka poništila rješenje kojim se Jeleni Maraš i Artanu Kurtiju zabranjuje pristup tajnim podacima, nijesmo mogli dobiti komentar od poslanika opozicije koji su članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost.

Partije opozicije nijesu se snašle u toj ulozi, ističe za Gradsku RTV viši istraživač Istorijskog instituta Danilo Kalezić.

Evidentno je da crnogorska opozicija i dalje nije savladala tehnike političkog djelovanja iz opozicionih klupa što se najbolje vidi kroz njihovo ponašanje tokom skupštinskih rasprava, kaže Kalezić.

Poslanici Demokratske partije socijalista i njenih koalicionih partnera konačno bi, naglašava, trebalo da počnu da se ponašaju kao poslanici opozicije i zauzmu jasan i čvrst stav u trenutku kada se država nalazi pred egzistencijalnim izazovima.

“U proteklih nekoliko mjeseci mi nijesmo dobijali na taj način artikulisani stav. On je bio dosta suzdržan i to pripisujem nesnalaženju u bavljenju opozicionom politikom. Ono što je sad neophodno je da opozicioni poslanici, prije svega poslanici DPS-a, ali i ostalih koalicionih partnera zauzmu jasan stav, politički stav, koji će da detektuje problem, a problem je jedan nesvakidašnji nasrtaj na sve što ima obrise države, posebno u institucionalnom i političkom smislu”, istakao je Kalezić.

Čini se, kaže Kalezić, da su mnogi opozicioni političari, prije svega iz DPS-a, upali u zamku koju pred njih postavljaju medijsko – političke strukture, a koja se najbolje vidi kroz targetiranje poslanika opozicije kao ekstremista i desničara. To je daleko od političke i logičke istine jer se, kako pojašnjava, ne mogu ekstremistima nazivati ljude koji žele da odbrane državu.

Izvor: Gradski

Read Previous

Bal pod maskama nakon Noći vještica

Read Next

JOKIĆ: Da ima države, svi koji su grubo urušili ustavni poredak CG bili bi procesuirani