12/11/2023

Kako Abazović pokušava da pomogne Kneževiću da se vrati u Crnu Goru

Prema zahtjevu premijera Dritana Abazovića a po nalogu generalnog inspektora Artana Kurtija, i uz saglasnost direktora Borisa Milića, službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost rade procjenu da li bi eventualni povratak odbjeglog biznismena Duška Kneževića u Crnu Goru ugrozio nacionalnu sigurnost, saznaje Pobjeda od izvora iz bezbjednosnog sektora. 

Neuobičajen Abazovićev zahtjev prema ANB-u uslijedio je samo nekoliko dana nakon što se odlazeći premijer sreo sa Kneževićem u Kembridžu, gdje je bilo ugovoreno predavanje Abazovića.

Kako je Pobjeda već izvijestila, tokom premijerove posjete britanskom univerzitetu 27. aprila iz Kneževićeve pratnje usnimili su prijateljsko ćaskanje Abazovića sa odbjeglim biznismenom kojeg Specijalno državno tužilaštvo goni zbog sumnje da je načinio milionsku prevaru.

Iako je, koji dan kasnije, ministar pravde Marko Kovač ustvrdio da je to bio ,,slučajan susret“ i da ,,premijer ne može da pobjegne od rukovanja tokom zvaničnih posjeta“, informacije kojima raspolaže taj list – kao i izjave raznih aktera koje su prethodile ,,slučajnom razgovoru“ – ukazuju da to nije bilo samo kurtoazno ćakulanje. 

Već razrada plana koji se odavno priprema.

PRIPREMA PLANA

Prema informacijama Pobjede, Abazović i Knežević su duže u kontaktu, najčešće preko posrednika, a odlazeći premijer je više puta javno naglašavao da bi bilo od velike političke važnosti da se Kneževiću omogući povratak u Crnu Goru.

Ali, ne da bi odgovorio na teška krivična djela u sedam optužnica koje ga terete za pronevjeru više stotina miliona eura. Abazovićeva ideja je da Knežević posluži kao politička batina za obračun sa odlazećim predsjednikom Crne Gore i doskorašnjim čelnikom DPS-a Milom Đukanovićem.

-Duško Knežević bi bio zanimljiv svjedok saradnik u Crnoj Gori – kazao je Abazović sredinom februara, očito aludirajući na Kneževićeve prozivke odlazećeg predsjednika Đukanovića.

Problem je, međutim, što u optužnicama koje terete Kneževića nema ni pomena od Đukanovića, niti je riječ o sumnjivim poslovima bilo kako povezanim sa porodicom Đukanović ili sa Demokratskom partijom socijalista.

TEŠKE OPTUŽBE

Naprotiv: direktor Atlas grupe je u više slučajeva optužen da je, ili prevario klijente vlastite banke ili zloupotrijebio položaj u sadejstvu sa nižerangiranim službenicima.

Počev od slučaja ,,Kaspia“ (15,2 miliona eura u dvije potvrđene optužnice), Global Carbon (1,9 miliona eura), afere Aerodromi – tri miliona eura nevraćenog depozita koji je ta državna kompanija položila u Kneževićevu banku…

Osim toga, Specijalno državno tužilaštvo je podiglo optužnice i u slučajevima koji su u javnosti poznati kao E-comerc, Vujošević (VDT) i Milošević (CBCG). U slučaju E–comerc Knežević se sa još sedam osoba tereti da je preko kriminalne organizacije koja se bavila pranjem novca, utaje poreza i doprinosa, crnogorski budžet oštetio prema proračunima SDT-a za – 57 miliona eura!

Knežević je 2019. godine volšebno izbjegao hapšenje, napustio Crnu Goru i preselio se u Veliku Britaniju, čije državljanstvo ima.

Za njim je iste godine raspisana prvo nacionalna, potom i Interpoloiva potjernica. Knežević je iz Londona, ali i preko svojih advokata, tvrdio da se radi o političkom progonu, motivisanim aferom ,,koverta“, čuvenim snimkom na kojem se vidi kako Knežević daje kovertu sa novcem visokom funkcioneru DPS-a, tadašnjem generalnom sekretaru Mila Đukanovića i bivšem gradonačelniku Podgorice, Slavoljubu Migu Stijepoviću.

Na osnovu tog kompromitujućeg snimka, Knežević je – uz punu podršku dijela tadašnje opozicije – izgradio ,,aferu koverta“, narativ o sebi kao političkom izgnaniku, a ne bjeguncu od zatvora.

Za prvim čovjekom Atlas grupe je 2019. godine bila raspisana međunarodna potjernica, koju je, nakon predstavke Kneževićevih advokata, Interpol ukinuo avgusta 2020. godine. Međutim, na snazi je odluka o pritvoru, pa se Knežević već četiri godine nalazi u Velikoj Britaniji.

Možda bi Knežević i nastavio da djeluje iz inostranstva, da nije bilo jedne sudske odluke. Ne u Crnoj Gori već u Britaniji.

IZRUČENJE I NOVI PLAN 

Početkom februara ove godine glavni sudija Vestminsterskog suda Pol Goldspring u prvom stepenu je odlučio da se Crnoj Gori izruči Duško Knežević. Prema proceduri, britanski sud konačnu odluku treba da pošalje državnom sekretaru kako bi dobio konačno odobrenje, što bi Kneževića direktno preporučilo za odlazak u Spuž.

Iz Kneževićevog pravnog tima su istog dana saopštili su da su ,,razočarani odlukom sudije i da će na nju uložiti žalbu“.

-Kompletan proces podrazumijeva još četiri instance, uključujući odluke apelacionog, a nakon toga i vrhovnog suda u Londonu gde će se razmatrati zakonitost odluke, svi izvedeni dokazi, kao i ispravnost samog prvostepenog postupka. Nakon vrhovnog suda, krajnje odobrenje donosi državni sekretar. Žalbeni proces će biti dug i može trajati godinama. Uvjereni smo da će pravda biti zadovoljena – istakli su Kneževićevi britanski advokati. 

Iako žalbeni proces može trajati godinama, očito je da je Duško Knežević bio prilično uzdrman i da je počeo da razmatra mogućnosti povratka u Crnu Goru. Ali, nikako kao bjegunac koji će biti pritvoren, onog časa kada stupi na crnogorsku teritoriju. 

Zato je bio potreban novi kontakt i konsultacije sa Abazovićem.

POLITIČKA IGRA

Agilni odlazeći premijer je u svemu tome vidio mogućnost za još jednu akciju.

Samo, ne spašavanja Duška Kneževića, već prvenstveno korišćenja Kneževića u svhu političkog obračuna. Abazović, koji je osmilio selfmarketinšku kampanju zvanu ,,ruka pravde“, sada je očito namjerio da se još jednom pokaže kao ,,čovjek koji rješava sve probleme“.

Otuda ona Abazovićeva najava da bi Duško Knežević mogao da bude svjedok-saradnik. Jer, u slučaju da ANB procijeni kako Kneževićev povratak u Crnu Goru ne bi bio prijetnja po državne interese, onda bi se napravio poseban pritisak na sudove da se Knežević brani sa slobode.

A da istovremeno, posluži kao glavni politički tužilac protiv bivše vlasti, odosno Đukanovića.

Pitanje je, međutim, kako će se zamišljeno sprovesti u djelo. U potvrđenim optužnicama protiv Duška Kneževića se svuda traži mjera pritvora i teško je očekivati da bi Viši sud mogao tek tako da prenebregne zahtjev Specijalnog tužilaštva.

Zato će biti potrebna još neka politička igra, kako bi se dodatno napravio pritisak. Možda o tragovima buduće akcije govori i nedavni zahtjev crnogorskih advokata Zdravka Đukanovića i Miloša Vuksanovića.

Oni su najavili – i to ovog aprila – da će predložiti Višem sudu u Podgorici da se sasluša general potpukovnik Blagoje Grahovac, koji je nedavno izjavio da je još 2016. godine bilo planirano hapšenje kao i opcija da Duško Knežević bude – likvidiran.

-Ovo saslušanje biće predloženo iz razloga što je general-potpukovnik Blagoje Grahovac, koji je nakon penzionisanja između ostalog obavljao i funkciju savjetnika predsjednika Crne Gore, putem medija posljednjih dana iznio za odbranu značajne tvrdnje i navode da je hapšenje Duška Kneževića bilo planirano mimo struktura tužilaštva i mimo zakonom propisane procedure. To je dokaz da je riječ o političkom progonu i da krivični postupci protiv Duška Kneževića nemaju nikakve veze sa bilo kakvim krivičnim djelom, već sa političkim progonom i čiji je jedini cilj otimanje imovine Duška Kneževića – navodi se u saopštenju odbrane.

U prevodu, na jezik politike: nacionalni je interes da se Knežević vrati u Crnu Goru, da ,,prestane politički progon“.

Da će ANB, kojim Abazović posredno rukovodi, imati na umu ove argumente kada bude okončao procjenu, nema sumnje. Pitanje je, samo, da li će sudovi u Crnoj Gori igrati po diktatu politike ili zakona.

TEKST I FOTO: POBJEDA

Read Previous

Puleviću i Brkoviću nagrade “Milovan Đilas” za jačanje slobode govora

Read Next

Čestitka građanima: Neka nam slavna prošlost bude putokaz i obaveza da čuvamo našu veličanstvenu državu i njenu vječnost