11/30/2023

Jonica odgovorila Nimanbeguu: Uputili ste mi uvrede, zakon nije švedski sto

Nakon reakcije čelnika Force Gencija Nimanbegua, danas se ponovo oglasila pravnica i bivša poslanica u Skupštini Crne Gore Snežana Jonica.

Podsjetimo, Jonica je juče kazala kako Hrvatska građanska inicijativa može ostati bez mandata, a na to je Nimanbegu kazao kako ona širi dezinformacije.

Jonica je Nimanbeguu poručila da “zakon nije švedski sto”.

“Iako način Vašeg obraćanja ne zaslužuje poštovanje, odgovoriću Vam na način koji meni priliči – uvažavajući Vas kao sagovornika ne zbog Vas već zbog onih koje predstavljate i pored toga što je vaše obraćanje meni puno neistina i uvreda. I to zbog čega? Zbog toga što je pravnica Snežana Jonica iznijela svoje pravno tumačenje – kad su je za tumačenje pitali”, naglasila je ona, a prenosi Adria.

Ona je Nimanbeguu, između ostalog, citirala članove Zakona o izboru odbornika i poslanika.

“U članu 94 piše da izborne liste onih manjinskih naroda ili manjinskih nacionalnih zajednica koje ne pređu cenzus od tri odsto imaju pravo na raspodjelu trizagarantovana mandata ukoliko osvoje manje od tri odsto, a više od 0,7% odsto. I nakon toga u članu 94 stav 2 tačka 2 piše – da izborna lista hrvatskog naroda ukoliko ne dobije 3%, niti dobije 0,7% ima pravo na jedan dodatni mandat ako osvoji najmanje 0,35 odsto…Dakle, samo pod uslovom da ne dobije 0,7 odsto. A ako dobije 0,7 odsto učestvuje u raspodjeli ona trimandata zagarantovana članom 94… i nema četvrtog mandata jer nije neophodan niži cenzus – pa ni četvrti mandat koji uz njega ide”, ističe ona.

Sada se, dodala je, zbog smanjene izlaznosti pokazalo kako ta norma nije savršena.

“Jer je cilj svih nas koji smo podržali taj zakonski model (u Vašem odsustvu) bio da Hrvati imaju jedno zagarantovano mjesto i zato je i dat cenzus od 0,35 odsto. Ali – norma je takva kakva jeste i moramo je poštovati i kad nam se sviđa i kad nam se ne sviđa. Očigledno je da se zakon mora mijenjati. No dok je na snazi ovakav kakav jeste napominjem – nije zakon švedski sto, pa da neke norme koje nam se sviđaju primijenimo, a neke ne primjenimo jer nam se ovaj put ne sviđaju”, dodala je.

Jonica ističe kako neće komentarisati Nimanbeguovo tumačenje “o mogućih četiri puta po tri mandata manjina”.

“Samo ću Vas podsjetiti da u Crnoj Gori ne žive samo četiri manje brojna naroda koje ste nabrojali. Nego da ih je mnogo više. Korektno je bilo makar da ih pomenete, koliko da se zna da znate da postoje. Bar da ih nabrojite, ako već niste spremni da se za njihova prava zalažete ili da sa njima podijelite ustavno pravo na afirmativnu akciju ili pravo na, kako vi protumačiste, svakom manje brojnom narodu po trimandata, pa makar tako tri po tri došli do 81 manjinskog mandata”, poručila je ona.

Read Previous

Fenomenalan start košarkašica: Crna Gora nadigrala Grčku i napravila veliki korak ka narednoj rundi

Read Next

Draginja Vuksanović Stanković: SDP urušile ambicije Ranka Krivokapića za mjesto u Vladi, bilo i pregovora sa PES