11/29/2023

Jonica: HGI može ostati bez mandata

U javnosti se povela polemika da li Hrvatska građanska inicijativa može ostati bez osvojenog mandata, jer je dobila podršku veću od 0,7 odsto. Crnogorski zakon je jasan, manjinske partije koje osvoje manje od tri, a više od 0,7 odsto, učestvuju u raspodjeli tri mandata. Trenutno, situacija je takva da Albanski forum ima dva mandata, Albanska alijansa jedan, kao i HGI. Dakle, ukupno četiri, od zakonskih predviđena tri mandata.

Pravnica i bivša poslanica u Skupštini Crne Gore Snežana Jonica, objasnila je da je član 94 Zakona o izboru odbornika i poslanika je u vezi sa tim vrlo jasan.

– Vidim po tome kako je DIK utvrdio rezultate, a smatram da je pogrešno, kao i po polemici na tu temu da postoje značajne nejasnoće u javnosti, pa ću pokušati da pojasnim što je moguće razumljivije. Dakle, prvo nigdje ne piše da HGI tj. lista koja predstavlja hrvatski narod ima pravo na mandat samo ako ima između 0,35 odsto i 0,7 odsto. Činjenica da HGI ima više od 0,7 odsto odnosno ima 0,74 odsto nije razlog da oni izgube mandat, već je razlog zbog kojeg ne dobijaju jedan zagarantovani mandat za Hrvate predviđen članom 94 stav 2 tačka 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, već da oni zajedno sa dvije albanske liste učestvuju u raspodjeli tri zagarantovana mandata predviđena za manjinske liste koje imaju više od 0,7 odsto, a koji su predviđeni članom 94 stav 2 tačka 1 – kazala je Jonica za portal Adria.

Zakon jasno kaže da izborne liste pripadnika određenih manjinskih naroda ukoliko ne pređu cenzus od tri odsto imaju pravo da učestvuju u raspodjeli tri zagarantovana mandata, a uslov je da imaju manje od tri odsto, a više od 0,7 odsto.

– Takođe piše i da u slučaju da nijedna izborna lista koja predstavlja hrvatski narod ne dobije najmanje 0,7 odsto tek onda izborna lista koja predstavlja hrvatski narod ima pravo na jedan dodatni mandat koji je zagarantovan samo za Hrvate i samo ako ne dobiju 0,7 odsto, ali je neophodno da osvoje najmanje 0,35 odsto. Dakle ne oduzima se pravo izbornoj listi HGI zbog toga što je prešla 0,7 odsto nego se ta izborna lista uključuje u raspodjelu tri mandata namjenjenih manjinskim listama koje imaju manje od tri odsto a više od 0,7 odsto – objasnila je Jonica.

U konačnom – u ovom slučaju u raspodjeli ova tri zagarantovana mandata učestvuju dvije albanske liste i jedna hrvatska.

– Nema četvrtog mandata. U tom konktekstu matematika vjerovatno izbacuje HGI kao slabiju od dvije albanske liste – dodaje Jonica.

Portal ADRIA je uputio pitanja DIK-u u vezi sa ovom nejasnoćom, i očekuju odgovore.

IZVOR: ADRIA TV

Read Previous

Učenik pucao u osnovnoj školi u Lukavcu, teško ranio jednog zaposlenog

Read Next

Janović: Bez nas nema stabilne vlade ni države