12/11/2023

Joanikije: Spoj ustašluka i komunizma kriv za rušenje kapele na Lovćenu, oslobodićemo Njegoševe kosti

Mitropolit Crkve Srbije Joanikije poručio je kako je “Crna Gora po nalogu Josipa Broza Tita prihvatila zli projekat da pogazi Njegošev amanet i lovćensku kapelu”.

Govorio je i o “nečistom i zlokobnom spoju ustašluka i komunizma”.

“Savić Marković Štedimlija, opskurni sluga Ante Pavelića za cijelo vrijeme rata, dao glavne ideje za rušenje Lovćenske kapele. A onda prihvatio Vladimir Dedijer, Brozov biograf, a onda naravno i crnogorski komunisti. A onda je Broz rekao: Samo vi to završite. I to je bilo dovoljno da Crnogorci izgube pamet, ne svi, hvala Bogu”, kazao je on u Ostrogu, na pomenu nekadašnjem mitropolitu Danilu Dajkoviću.

Joanikije je kazao i da je nakon Drugog svjetskog rata u Crnoj Gori bilo “pobijeno sveštenstvo, a preostalo uplašeno”.

Rekao je i kako su “svi naši veliki preci željeli da se objedini cio srpski narod”.

“Znamo da se (Dajković) u mladim godinama, zajedno sa većinom tadašnje omladine, borio za ujedinjenje Srbije i Crne Gore. On je želio, kao što su i svi naši veliki preci željeli, da se objedini cio srpski narod, ne samo Srbija i Crna Gora, da se oslobodi Kosovo. Sve je on to pamtio. On je govorio za sebe i za svoju generaciju: Mi smo imali ideale, mi smo živjeli za te ideale. Prekaljen čovjek koga život nije štedio”, istakao je Mitropolit Joanikije.

Na kraju je poručio i kako vjeruje da će na Lovćenu opet biti izgrađena kapela.

“Bog će dati, Bog će učiniti. I to bi bila prilika da se izmiri Crna Gora: Mitropolit Amfilohije je govorio: Nek ostane mauzolej. Mi smo civilizovan svijet i nećemo da ga rušimo. To je spomenik jednoim vremenu, nadamo se prošlom vremenu. Ali treba Njegošev amanet ispuniti i vratiti kapelu na Lovćen. I to da bude vidljiva i da ne bude ponižena. Da se vratimo Njegošu i njegove kosti oslobodimo”, poručio je on.

Read Previous

Mikić: DF i Demokrate da kažu šta nam pripada, nećemo insistirati na bilo čemu

Read Next

Abazović: Neću potpisati da Lekić bude premijer, to je zamka