12/11/2023

Joanikije: Argumentaciju za rušenje lovćenske kapele dao nacista i sluga Pavelića iz Pipera, a prihvatili komunisti voljom Tita

Mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije kazao je juče, govoreći u Novom Sadu na manifestaciji “Dan Gorskog vijenca”, da je “osnovnu ‘argumentaciju’ za rušenje lovćenske kapele dao jedan nacista, jedna opskurna ličnost, sluga Ante Pavelića, nažalost porijeklom iz Crne Gore iz Pipera Savić Marković Štedimlija”.

Istakao je da je  pokojni mitropolit Amfilohije poticao iz klasične srpske patrijahalne porodice.

Joanikije je rekao da je Amfilohije “obnovio vjeru i vratio Crnu Goru samoj sebi”.

“Bila se poprilično otuđila i krenula neizvjesnim putem, naročito od trenutka rušenja Njegoševe kapele na Lovćenu. To je bio jedan apokaliptički znak za Crnu Goru, a čini mi se i za cio srpski narod, jer Lovćen je sa Njegoševim grobom i sa Njegoševom kapelom bio svetionik ne samo Crnoj Gori nego, kako je Sveti vladika Nikolaj govorio i cijelom Srpstvu”, rekao je Joanikije, prenosi portal Mitropolije crnogorsko – primorske.

Kazao je da je činom rušenja Njegoševe kapele došlo do “neprirodnog i nezakonitog spoja između nacizma i komunizma”.

“To kažem zato što je osnovnu ‘argumentaciju’ za rušenje lovćenske kapele dao jedan nacista, jedna opskurna ličnost, sluga Ante Pavelića, nažalost porijeklom iz Crne Gore iz Pipera Savić Marković Štedimlija. Te njegove ‘argumente’ su prihvatili komunisti voljom Josipa Broza Tita”, dodao je Joanikije.

MItropolit SPC kaže i da je Amfilohije, kada je došao u Crnu Goru kao nadležni arhijerej, “doživio nevjerovatnu i organizovanu opstrukciju”.

“Odmah su mu napravili incidente pred Cetinjskim manastirom, došlo je do sukoba koji su bili proizvedeni poznatim udbaškim metodama da bi mu napravili što više problema na samom početku njegove službe. Da je bio neko drugi na njegovom mjestu vjerovatno da u tako užasnoj situaciji ne bi mogao ništa da uradi. A meni se čini da je to izazvalo svu njegovu energiju. To je, prosto, njemu bio izazov”, naglasio je Joanikije.

Read Previous

Za vjersku školu “Sveti Sava” u Podgorici 900 hiljada eura

Read Next

Slovački MVP: Zabrinuti smo zbog dešavanja u Crnoj Gori