01/29/2023

Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima

U hotelu Ramada zvanično je otvoren Twinning light projekat ,,Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima“ koji će u narednih osam mjeseci sprovoditi Ministarstvo finansija Crne Gore u saradnji sa Republikom Grčkom, odnosno Centrom za internacionalno i evropsko ekonomsko pravo (CIEEL). Projekat, u vrijednosti od 100 000 eura finansiraće se kroz sredstva pretpistupne pomoći Evropske unije.

Uspostavljanje sistema zdravog finansijskog upravljanja kao garanta dobre iskorišćenosti sredstava koje EU dodjeljuje zemljama u procesu pristupanja, kroz poboljšanje razvijenosti administrativnih kapaciteta Crne Gore u oblasti suzbijanje nepravilnosti i prevara, osnovni je cilj projekta koji će u značajnom pomoći ispunjavanju zahtjeva iz pregovaračkog poglavlja 32 – Finansijska kontrola.

U uvodnom izlaganju državni sekretar Ministarstva finansija Miloš Medenca poručio je da je strateški cilj naše zemlje punopravno članstva u EU zajednici, te da da je uspostavljanje efikasnog mehanizma finansijskog upravljanja i kontrole nad korišćenjem sredstava iz fondova pretpristupne pomoći prioritet u ispunjavanju obaveza prema evropskim partnerima. Kako je dodao, obaveza naše zemlje ostaje dosljednost pricipu nulte tolerancije prema svim oblicima prevara i drugih koruptivnih radnji, a razmjena iskustava i dobre prakse sa kolegama iz Grčke  obezbijediće kreiranje pouzdanijeg i stabilnijeg sistema zaštite i finansijskog sistema EU, ali i nacionalnog interesa odnosno fiskalnog sistema CG.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u našoj zemlji, Inve Engstrom iskazao je zadovoljstvo što je Crna Gora pokrenula projekat koji će u značajnoj mjeri pomoći unapređenju kapaciteta nacionalnog tijela zaduženog za suzbijanje nepravilnosti i prevara, kako bi se osigurala upotreba sredstava EU na način koji donosi koristi građanima Crne Gore. „To jedino može biti postignuto kroz usvajanje standarda, metoda i međunarodnih prncipa unutrašnje finansijske kontrole u čitavom javnom sektoru, kao i kroz kontrolu trošenja sredstava EU. Ovaj projekat predstavlja važan doprinos u pripremi Crne Gore da ispuni kriterijume za punopravno članstvo u EU u ovoj ključnoj oblasti,“ naglasio je Engstrom. 

Republika Grčka, kao najstarija članica Evropske unije  u regionu, koja raspolaže ekspertskim znanjem i upoznata je sa mentalitetskim kontekstom ovog dijela Evrope, nastaviće da pruža podršku Crnoj Gori na svom evropskom putu, poručio je grčki ambasador u našoj zemlji, Panagiotis Partsos i dodao da Grčku i Crnu Goru vežu  istorijski utemeljene veze koje se u narednom periodu mogu snažiti kroz širi okvir saradnje.

Sekretarka Centra za internacionalno i evropsko ekonomsko pravo, Virginia Tzortzi, ukazala je na značaj uspostavljanja djelotvornog sistema zaštite finansijskih interesa EU za sve članice zajednice, ali i za sve zemlje koje su u procesu pretpristupnog pregovaranja, i izrazila spremnost da svojim ekspertskim znanjem doprinesu uspostavljanju evropskih standarda u crnogorski sistem finansijskih kontrola.

Ministarstvo finansija će u okviru pomenutog projekta osigurati prevenciju svakog vida finansijskih zloupotreba i korupcije u slučaju sprovođenja IPA projekata.

Read Previous

Ciljanim traganjem u Kraljevu uhapšeno međunarodno traženo lice iz Crne Gore

Read Next

Damjanović: Neću vratiti novac državi za put u Banjaluku, ispunjavao sam svoje obaveze